Обсъждането на Истанбулската конвенция е пример за неефективност. Това се

...
Обсъждането на Истанбулската конвенция е пример за неефективност. Това се
Коментари Харесай

Социолог: "Джендър" може да се преведе като полова специфичност

Обсъждането на Истанбулската спогодба е образец за неефективност. Това се прави постфактум. Големият упрек е към Министерство на правораздаването. Те са търсили тясна полемика по казуса. Това сподели Борислав Цеков - доктор по Конституционно право в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия.

"Обсъждането не е закъсняло. То е нужно. Подобни разисквания имаше и преди време. Сега се чу по един неправилно интерпретиран метод от британски език на думата "джендър ". Това съобщи социлогът доцент Алексей Пампоров, член на правните препоръки при президента и омбудсмана.

"Проблемът е в състава на понятието "джендър " и по особено в екстремисткото му потребление. Човекът се трансформира в Бог и раздира половото разделяне на хората. В конвенцията тази идеология не е отречена и това поражда опасения ", разясни Цеков.

"Конвенцията работи с здравното разбиране "джендър ", съгласно СЗО. В нея е казано билогичен пол, а не обществен. В обичайното схващане се има в превид сексуален акт. Понятието "джендър " може да се преведе като полова специфика. Начинът, по който сте облечен към този момент е обществен стериотип ", акцентира доцент Пампоров. "Истанбулската спогодба се бори с половите стандарти ", акцентира доцент Алексей Пампоров. Тази спогодба е близка по смисъл с борабата с трафика на хора. Нужно е да се създаде механизъм за справяне с този проблем.

"Тази спогодба не раздира разбирането на биологичните полове. Има един сериозен проблем у нас - домашното принуждение ", добави Цеков. "ЕС се пробва да ни наложи едни нови видове законодателни текстове, които по този начин или другояче съществуват ", сподели още юристът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР