Обсъждал съм проблема (бел. от ред. - опашките по границите)

...
Обсъждал съм проблема (бел. от ред. - опашките по границите)
Коментари Харесай

Гръцкият посланик у нас за опашките по границите: Въпросът е сложен, докато България не влезе в Шенген по суша

Обсъждал съм казуса ( бел. от ред. - опашките по границите) с двете управляващи – и в моята страна, и в България. Това е комплициран въпрос, до момента в който България не влезе в Шенген по суша. При все това са подхванати ограничения, като да вземем за пример единичния пункт на " Кулата-Промахонас ", с цел да се облекчи и да бъде малко по-бързо, изключително през юли и август, когато са дългите опашки и повече хора пътуват до Гърция и назад. Това съобщи гръцкият дипломат у нас Негово Превъзходителство Алексиос Мариос Либерополус в изявление за NOVA. 

" Има още какво да се направи несъмнено. Стараем се да увеличим от наша страна личния състав по време на великденските празници и месеците от юни до септември, тъй че да бъде малко по-бързо и елементарно. Разбира се, когато настъпят произшествия като този от Ханиоти, Халкидики преди месец, при който в заведение – българска благосъстоятелност – две групи българи се сбиха и бяха създадени изстрели – това не е в интерес на имиджа и не спомага за по-малкото инспекции на границата. Но като цяло вършим всичко допустимо, с цел да се облекчи, до момента в който Шенген не ни предложи решението ", сподели още той.

Посланикът разяснява и казуса със свръхтуризма: " Свръхтуризмът визира освен Гърция, само че и Испания, и други страни, и е проблем. Но е хубаво да има туристически продан, тъй като води и до културен продан. Въпросът е, че би трябвало да се подхващат ограничения, изключително като е мъчно да се оправиш с тълпите. Има законопроект, за който приказва министър-председателят, за спомагателен налог, само че той е единствено за круизи и за същински пренаселени места като Санторини и Миконос. Круизите и хората, които биха желали да посетят тези острови, може да се наложи да доплатят спомагателен налог. Но другите налози си остават непроменени ".

" Ако вярно си припомням данните от българския Национален статистически институт, за интервала от 2022 до 2023 година е имало растеж с 46% измежду българите, посетили Гърция. Това значи, че над 1 871 000 българи са прекосили границите с Гърция за отмора през 2023 година Съществен растеж следим. Разбира се, има и доста повече пътуващи от Гърция към България – от близо 880 000 гърци, пътували през 2022 година, през 2023 година има над 1.109.000, тъй че това е единствено положително и спомага за културния продан. Положително е за двата народа ", сподели още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР