Обсъжда се въвеждане на вендинг машини, в които хората да

...
Обсъжда се въвеждане на вендинг машини, в които хората да
Коментари Харесай

Сандов: Обмисляме вендинг машини за връщане на пластмасови бутилки |

Обсъжда се въвеждане на вендинг машини, в които хората да могат да връщат пластмасови бутилки, заяви в Народното събрание министърът на околната среда Борислав Сандов. Предложението на министерството му ще бъде препоръчано на Министерския съвет.

Срещу опаковките хората ще получават касова записка или непосредствено заплащане , което да служи като тласък да не използват толкоз доста
пластмаса. Според Сандов би трябвало да се направи съществена стратегия, с цел да може България да извърши задачата до 2029 година 90% от опаковките от пластмаса да бъдат рециклирани. Това е европейска инструкция и в случай че не бъде изпълнена, България ще заплаща милионни санкции. Сандов приказва за  

" Аз ще направя всичко допустимо да не се трансформираме в последна спирка на отпадъците на други страни ", сподели Сандов на въпрос на Цончо Ганев от " Възраждане " по отношение на горенето на боклуци в страната. Той сподели, че е дал разпореждане на районните инспекции по околната среда и водите да правят прецизен надзор. Сандов увери, че държавното управление ще промени политиката по този въпрос, и уточни, че откогато е министър, не е подписвал нотификация за импорт на боклуци.

Във връзка с проблема с отпадъците на пристанище Варна, Сандов изясни, че са взети проби, с цел да се ревизира дали в действителност са с код 19-12-10 - боклуци за произвеждане на RDF твърдо гориво. Министърът уточни, че отпадъците във Варна са пристигнали с нотификация на някогашния министър на екологията Емил Димитров. Сандов означи, че поради това управляващите не могат да лимитират съответно тези боклуци, тъй като страната ни ще бъде в нарушаване.

От думите му се разбра, че държавното управление разисква Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 да работи с RDF твърдо гориво, само че за него да се употребява единствено боклук от България, който не може да бъде рециклиран. Той увери, че сега се прави разбор по какъв начин най-добре да бъдат утилизирани и оползотворени отпадъците, само че да не бъдат депонирани на сметищата. Сандов увери Ганчев, че в България не се горят рискови боклуци, а единствено RDF в циментовите фабрики, който се изгаря при по-високи темпетратури. Сандов изясни, че държавното управление ще се опит да забрани вноса на боклук за гориво и да се изгарят единствено боклуци от български общини.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР