Обсъжда се и законова промяна, която да даде възможност за

...
Обсъжда се и законова промяна, която да даде възможност за
Коментари Харесай

Дискусията на тема Правосъдие - Смяна на главния прокурор, закриване на спецзвената

Обсъжда се и законова смяна, която да даде опция за освобождението на основния прокурор или понижаване на мандата му. Закриване на профилираните съд и прокуратура, разформироване на настоящия Висш правосъден съвет (ВСС), промяна на управлението на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ), бърз избор на нов Инспекторат към Висш съдебен съвет, обжалваемост пред съд на отводите за формиране на досъдебно произвеждане. Намаляване на правосъдните такси.

Това са първите задания на възможното взаимно бъдещо ръководство в региона на правораздаването, към които се сплотиха през днешния ден " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ".

От страна на Политическа партия вземат участие Кирил Петков, Лена Бориславова, Никола Минчев, Петър Кьосев и Рена Стефанова

Българска социалистическа партия е показано от Иван Иванов, Крум Зарков, Таня Найденова, Филип Попов и Явор Димитров.

От Има Такъв Народ представителите са Александър Рашев, Андрей Михайлов, Ива Митева и Радостин Василев. А от страна на Демократична България вземат участие Атанас Славов, Иван Велов, Иван Димитров и Надежда Йорданова.

" Това, което ще обсъдим е извънредно значимо, тъй като в случай че тук не се разберем, всичко останало няма да има смисъл. Нека основният прокурор самичък да си подаде оставката, с цел да не се занимаваме с него ", съобщи при започване на полемиката съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков, като всички присъстващи се съгласиха с това.

" Има 5 цели, които би трябвало да реализираме. На първо място би трябвало да се реализира самостоятелен съд, промяна в прокуратурата, промяна в регулаторните органи, промяна в антикорупционната комисия и по-добър достъп на жителите до правораздаване ", съобщи юрист Надежда Йорданова от Демократична България.

Според нея това са ограничения, които могат да се реализиран в първите 100 дни ръководство.

По отношение на промяната в Прокуратурата от Демократична България считат, че преди всичко стои въпросът основният прокурор да подаде оставка. Освен това е значимо да няма директно политическо кадруване, както и да се понижи мандата на основния прокурор на 5 години.

Според Атанас Славов (ДБ) Висш съдебен съвет би трябвало да се състои в болшинството си от съдии, директно определени от съдии. Той добави, че има и опция да има два обособени правосъдни съвета - за съдии и за прокурор.

Това ще изключи рисковете от политическа интервенция. Освен това изборите на ръководителите на висшите съдилища да стават " пред очите на всички ", като кандидатурите да са на магистрати от самите съдилища. Това, съгласно него, ще спре политическото кадруване.

" Ако въпреки всичко не се стигне до делене на два правосъдни съвета, то тогава да се мисли за балансиране на квотите ", сподели Славов.

Според него е належащо основният прокурор Иван Гешев да подаде оставка или да бъде освободен.

Демократична България планува и въвеждане на самостоятелна конституционна тъжба, понижаване на правосъдните такси, гаранции за самостоятелна адвокатура.

" Има проблем с недостиг на доверие в правораздаването. Това значи, че няма правдивост ", показаха от Има Такъв Народ.

Най-общо визията на Има Такъв Народ е обезпечаване на правата на жителите и компаниите, както и обезпечаване на същински самостоятелна правосъдна власт. Важното за Има Такъв Народ е и връщането на доверието на жителите в правосъдната система.

" България от много години страда от недостиг на доверие към институциите. За страдание, когато този недостиг на доверие е в правосъдната система, това значи, че липсва правдивост ", разяснява Радостин Василев от Има Такъв Народ.

Андрей Михайлов (ИТН) уточни, че промяната е належаща, неизбежна е и ще се случи. По думите му, промяната на Висшия правосъден съвет (ВСС) е най-големият инструмент за влияние в правосъдната власт. Според Михайлов изменение на Конституцията все още е правно и политически мъчно да се предвижда и прикани по-скоро да се мисли за промени в Закона за правосъдната власт.

От Има Такъв Народ оферират Висш съдебен съвет да се раздели на съдийски и прокурорски съвет, освен на колегии, а при неспособност, тъй като това изисква конституционна смяна, да се реформира активността на Висш съдебен съвет.

От Има Такъв Народ също имат концепция за понижаване на парламентарната квота във Висш съдебен съвет. Ива Митева сподели, че е съперник на премахването напълно на партийната квота във Висш съдебен съвет, тъй като това ще капсулира системата.

" Кариерните бонуси би трябвало да ги отменим неотложно ", уточни още тя.

В програмата на Има Такъв Народ е залегнала опция за директен избор на основния прокурор, само че това отново допуска смяна на Конституцията.

От Има Такъв Народ сложиха и тематиката за законопроект за частния банкрут.

Ива Митева съобщи, че мажоритарната изборна система няма да е алена линия за Има Такъв Народ. Тя уточни, че Централната изборна комисия би трябвало да бъде направена безусловно деполитизирана и самостоятелна, да се отстранен партийните квоти и да се редуцира до седем-девет членове.

От Българска социалистическа партия оферират закриване на познавач съда и прокуратура; изменение на член 139 от Закона Съдебната власт, който уголемява пълномощията на основния прокурор; промяна на КПКОНПИ; правосъдното министерство да е създател и съавтор на законопроектите за реформиране на правосъдната власт.

" Това са съществени наши цели, които са вероятни. От видяното, разбираме, че имаме огромно припокриване. Имаме и някакви разлики ", сподели Филип Попов от Българска социалистическа партия.

" Гешев е основната цел на всички ", показаха още от левицата.

" Не е единствено корупцията по високите етажи. Трябва да се насочим към попречване на всевъзможен тип престъпност ", сподели Крум Зарков. Той уточни още, че правата на българина са наложителни в доста висока степен, само че нормално това е единствено на хартия, по тази причина би трябвало да се промени ЗУДОФ, с цел да не се стига до Страсбург, а делата да се завършват в България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР