Обсъдихме с Байдън как корупцията може да бъде инструмент за

...
Обсъдихме с Байдън как корупцията може да бъде инструмент за
Коментари Харесай

Петков: С Байдън обсъдихме как корупцията може да бъде инструмент за Путин в страните на Балканите

Обсъдихме с Байдън по какъв начин корупцията може да бъде инструмент за Путин в страните на Балканите. Това съобщи пред публицисти министър председателят Кирил Петков в Брюксел, където втори ден не престават срещите на европейските водачи. Вчера в съвещанието на европейските водачи взе участие и американският президент Джо Байдън, съгласно който сега най-важно е демокрациите по света да показват единение. Акцентите в диалозите през днешния ден са високите цени на електрическата енергия и елиминирането на съветската газова взаимозависимост. 

" Аз дадох и образеца с съветски поток или " Турски поток ", както го знаем в България. Факт е, че три милиарда бяха изхарчени от нашите пари за тръба, която не можем да използваме и очевидно джиповете на " Аркад " се откриха в къщи като на госпожа Арнаудова. Това е инструментът, работиш с политическата буря, в случай че си Путин, караш ги да харчат национални пари за твои планове. Това се оказва, че не е единствено в България. Това е инструмент, който Путин е употребявал, с цел да осъществя геополитическите си цели на Балканите ", уточни Петков.  

По думите му, е значимо да има непоклатимост и по отношение на Западните Балкани, където има огромно въздействие.

" Днес голямата ни цел е да се фокусираме върху цените на газа и на горивата. Много е значимо с един глас да се опитаме дружно да преговаряме, с цел да свалим ценитена горивата и на газа, които въздействат върху цената на тока, както и на цената на хляба и олиото. Важно е през днешния ден да се опитаме да свалим цените от трети снабдители, изключително от Русия, тъй че българските и европейските консуматори да не са обект на тази галопираща инфлация, която сега се случва ", добави Кирил Петков.  

Той бе запитан и по какъв начин Съединени американски щати ще доставя газ за Европа. " Гръцката връзка ще бъде обвързвана с Александруполис, откъдето ще може да купуваме и полутечен газ. Това е приоритет за цяла Европа. Ние всички осъзнаваме, че тази взаимозависимост е рискова за националните ни сигурности и ние би трябвало да работим за тези планове ", сподели министър председателят.

България поддържа напълно Украйна и Зеленски ни благодари, уточни Кирил Петков. " Това, което беше ясно казано от Зеленски е, че до момента в който имаше рецензии за някои от страните, България беше включена ясно към страните, които поддържат Украйна и той ми благодари ", добави той. 

" Много е значимо да запазим стабилността на Западните Балкани. В момента войната в Украйна прави тази тематика още по-значима. Българското държавно управление има своята роля, тъй като европейският път на Република Северна Македония и на Албания са част от тази непоклатимост. Ние би трябвало да напреднем по тази тематика, тъй като геополитически последното нещо, което желаеме да има, е неустойчивост на Западните Балкани. В този миг всички би трябвало да запретнем ръкави и да си свършим работата ", сподели още Кирил Петков. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР