Обсъдихме развитието на югоизточния европейски регион по отношение на енергийната,

...
Обсъдихме развитието на югоизточния европейски регион по отношение на енергийната,
Коментари Харесай

Регионът ни не просто трябва да настигне по-развитите страни в Европа, а да бъде водещ регион: Денков

" Обсъдихме развиването на югоизточния европейски район във връзка с енергийната, транспортната и цифровата съгласуваност, което има връзка със протичащото се в Украйна и Израел.

Европа повече не може да си разреши да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват прилежащите страни, да няма енергийна съгласуваност и по този метод да се оказва подвластна от външни фактори ", съобщи Николай Денков.

Министър-председателят е хазаин на тристранна среща, на която вземат участие министър председателите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Йон-Марчел Чолаку.

По думите му страните би трябвало да бъдат дружно във всеки един смисъл на думата - и като политическа позиция, и като общи полезности, които би трябвало да бъдат отстоявани.

    " Разговорите минаха в прагматичен метод. Регионът ни не просто би трябвало да настигне по-развитите страни в Европа, а да бъде водещ район и образец за прилежащите страни ", добави Николай Денков.

" Трябва да демонстрираме взаимност сред страни партньорки. Говоря за нещастието, която сполита израелския народ и украинците. Румъния осъжда терористичните актове. Румънски жител е умрял в споровете в Израел. Вярвам, че Израел би трябвало да пази и отбранява страната си с всички сили ", разяснява министър председателят на Румъния Йон-Марчел Чолаку.



Според него южният кулоар ще докара до реконструкцията на Украйна.

    " Необходимо е да се построи нов мост над Дунав сред Гюргево и Рус, да се усили потенциалът за корабоплаване по река Дунав ", акцентира Йон-Марчел Чолаку.

Основен акцент в диалозите беше районната съгласуваност и по-конкретно планът за кулоар от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с опция за удължение към Молдова. Идеята е по трасето да бъде построена съвременна транспортна, информационна и енергийна инфраструктура, която ще засилва икономическите, а и политическите връзки сред включените страни.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР