Обсъдихме обстановката, която се създаде със сключването на сделката за

...
Обсъдихме обстановката, която се създаде със сключването на сделката за
Коментари Харесай

Гинка Върбакова: Склонна съм държавата да има участие в сделката с ЧЕЗ

Обсъдихме ситуацията, която се сътвори със сключването на договорката за ЧЕЗ. Водихме диалози, че министър председателят желае да има цялостен надзор върху договорката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием. Това сподели Гинка Върбакова, собственичката на „ Инерком България “ – сдружението, което купува активите на ЧЕЗ в България, след срещата си с премиера Бойко Борисов.


Заминавам за Чехия, с цел да беседвам с продавача. Финансирането е изцяло обществено. Става дума за финансиране от интернационалните банки, които ще поддържат договорката дружно с наше присъединяване. Няма присъединяване на български банки във финансирането. Склонна съм страната да има присъединяване в договорката, склонна съм да трансферира контракта си, стига продавачът да е склонен. Заминавам като представител на моите компании, с цел да срещна продавача с ситуацията и да повеждам диалози по контракта, който имаме, добави Върбакова.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов сподели, че диалозите са на прекомерно прелиминарен стадий. Държавата има опцията през една или друга форма - било през средства от бюджета или частно придобиване през някоя от енергийните компании, да влезе в сходна договорка. Тук приказваме за една договорка подготвяна отвън страната сред частни субекти и сме в деликатна обстановка, сподели още финансовият министър.

В момента, в който имаме позицията на чешката страна, ще бъдете известени, увери медиите Горанов за бъдещите дейности на държавното управление.

Той въпреки всичко направи уточнението, че страната би желала най-малкото надзорен дял.

" Всичко е ясно ", заключи вицепремиерът Томислав Дончев.
 Борисов и чешкият министър председател Бабиш са разискали по телефона тематиката за ЧЕЗ Борисов и чешкият министър председател Бабиш са разискали по телефона тематиката за ЧЕЗ
Министър-председателите на България Бойко Борисов и на Чехия Андрей Бабиш са разискали късно нощес в телефонен диалог тематиката за продажбата на активит...
Още по тематиката Сделката с ЧЕЗ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР