Обсъдиха се трите бюджета - държавният бюджет за 2021, за

...
Обсъдиха се трите бюджета - държавният бюджет за 2021, за
Коментари Харесай

Тристранката подкрепи актуализацията на бюджета, с малки забележки за НЗОК

" Обсъдиха се трите бюджета - държавният бюджет за 2021, за държавното публично обезпечаване и за бюджета на НЗОК. И трите бюджета са подкрепени, с дребни забележки по отношение на бюджета на Здравната каса. Целта е да може страната да продължи да действа обикновено в границите на приходите, които ще бъдат акумулирани в допълнение, с цел да не се допусне превишение на недостига, в противен случай с 0,5 % се понижава дефицитът ", съобщи служебният министър на труда и обществената политика Гълъб Донев след изключителното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.

На срещата беше разискван планът за актуализация на бюджета, препоръчан от служебното държавно управление.

По думите му спомагателните проходи идват от по-голямата събираемост на налози и акцизи и от страна на здравно и социалноосигурителни вноски.

" Летните месеци дават опция на бизнеса да работи обикновено, на цялостни обороти. Увеличението, което се предлага, е в границите на рационалното, по отношение на следваща Коронавирус вълна, има запас да бъдат обезпечени както и бизнеса, по този начин и работещите жители и семействата. Повишение има във всички бюджети - в региона на обществената политика - предлаганото преизчисление на пенсиите, заложени са над 230 милиона за други обществени заплащания, както в областта на опазването на здравето ", добави Гълъб Донев.

По думите му ще бъдат подкрепени и фамилиите с деца до 14-годишна възраст - поддръжка при вероятно ново затваряне и оставане у дома.

" Тази актуализация е направена при допускане за тежка Коронавирус рецесия ", посочи министърът на финансите Асен Василев.

Съответно заложените параметри на напредък и инфлация са съобразени с подобен сюжет, заплащанията към бизнеса и здравната система са също съобразени с подобен сюжет. Те са условни - в случай че не се случи такава рецесия, те ще бъдат обилни по-малки, сподели Василев.



Идеята е, идвайки едно държавно управление да има финансовия запас да се оправи с евентуална тежка вълна на коронавирус, без да би трябвало да се подхващат някакви незабавни или изключителни ограничения, що се отнася до финансите на страната, добави още служебният финансов министър.

Пламен Димитров от КНСБ съобщи, че поддържат тази актуализация.



" Подкрепяме я по две аргументи. Едната е, че в действителност имаме нарастване на разноските в нужната степен, с цел да се покрият обществените разноски, разноските за поддръжка на бизнеса и заетостта, и спомагателни разноски в областта на опазването на здравето. Този 1 милиарда и 800 млн. лева са жизненоважни, и в действителност доста хора, доста организации чакат това да се случи. На второ място поддържаме философията на тази актуализация. Тя не орязва други разноски. Постигаме едно уравновесено деяние, по отношение на доходи и разноски в настоящия бюджет. Като даже се планува малко понижение на общия недостиг в края на годината ", добави Димитров.

КНСБ са създали няколко оферти - общественият превоз да бъде подсилен, както и да се усили квотата за ваучерите за храна.



" На новото държавно управление едно от нещата, които трябвада му бъдат казани още първият ден е, че има настоящо тристранно съглашение подписано с българското държавно управление, което и да било то като личен състав - взаимоотношенията сред работодатели, синдикати и страна ", сподели още Радосвет Радев, ръководител на Българска стопанска камара.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР