Обсъдено беше как може да се избегне ситуацията хиляди малки

...
Обсъдено беше как може да се избегне ситуацията хиляди малки
Коментари Харесай

Либерализацията на малките бизнес клиенти беше основна тема в редовните срещи между ръководството на EVN България и областните управители в Югоизточна България

Обсъдено беше по какъв начин може да се избегне обстановката хиляди дребни бизнес клиенти да бъдат автоматизирано трансферирани към Доставчик от последна инстанция поради приключването на 30 юни 2021 година на преходния интервал за избор на снабдител от свободен пазар

Процесът на излизане на бизнес клиенти на свободния пазар на електрическа енергия и обвързваните с това провокации беше измежду тематиките, които управлението на EVN България и регионалните шефове в Югоизточна България разискаха на обичайните си работни срещи при започване на година. От страна на компанията в срещите участваха Aлександър Сипек, ръководител на управителния съвет на EVN България и Калина Трифонова, заместник-председател на УС на сдружението.
Сред другите разисквани тематики бяха зимната подготовка на компанията, капиталовата стратегия и планове за съответната област, програмата за дуално образование и други.

Темата за либерализацията беше разисквана през призмата на наближаващия период (30 юни 2021 г.), след който съгласно Закона за енергетика всички клиенти, снабдяващи се при изискванията на стандартизиран контракт, ще бъдат автоматизирано трансферирани на Доставчик от последна инстанция (ДПИ). Въпреки дейната връзка до тези клиенти от страна на EVN през последните месеци, развиването на пазара демонстрира, че към този миг към момента огромна част от тях не са подхванали стъпки за сключване на самостоятелен контракт с търговец на свободния пазар.

Предвид че вероятността това да стане до края на преходния интервал е все по-малка, то според Закона за енергетика тези клиенти след 30 юни 2021 година автоматизирано ще бъдат трансферирани към така наречен Доставчик от последна инстанция (ДПИ), чиято цена е доста по-висока. Това е по този начин, тъй като задачата на ДПИ е да обезпечава сила не като пазарен участник, а като тип „ незабавна помощ " за клиенти, останали ненадейно без доставяне и то за оптимално къс период поради по-високите му цени.

Възможен вид за отбягване на този отрицателен сюжет е смяна в законовото условие за подписване на самостоятелни писмени контракти. Това по никакъв метод няма да ограничи свободното право на избор на тези клиенти да преминат когато и да е към различен снабдител, само че ще им спести прекосяването даже и за месец към ДПИ и неговите цени. Този метод е прилаган в редица други европейски страни като Германия и Австрия, които имат дълготраен опит със свободния пазар на електрическа енергия. Той няма да се отрази отрицателно нито на пазарните процеси, нито ще наруши конкурентната среда при доставчиците на електрическа енергия, които и сега имат цялостната опция да притеглят клиенти.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР