Обременените с дългове компании в Европа, Близкия изток и Африка

...
Обременените с дългове компании в Европа, Близкия изток и Африка
Коментари Харесай

Падението на „зомбитата“: Защо корпоративните фалити ще нараснат през 2024 г.

Обременените с задължения компании в Европа, Близкия изток и Африка са изправени пред конкуренция за рефинансиране от 500 милиарда $ през първата половина на 2024 година Това е предизвикателство, което може да убие доста „ зомби “ бизнеси, макар че предстоящият пик на лихвите може да донесе известно облекчение, написа Reuters.

Предприятията, изправени пред възходящи разноски за заеми след години на ниски лихви, ще би трябвало да се състезават, с цел да обезпечат задоволително пари в най-голямата вълна на корпоративно рефинансиране, следена от години, тъкмо когато банките лимитират риска преди по-строгите правила за капитала.

Анализ на консултантската компания за преструктуриране Alvarez & Marsal (A&M), споделен с Reuters, демонстрира, че цената на фирмените заеми и облигации с падеж в идващите шест месеца е по-висока от всеки различен равностоен интервал от в този момент до края на 2025 година

Очертава се рецесия, споделят специалисти от финансовата промишленост, с доста по-слаби, по-малки компании, търсещи нови частни заеми и покупко-продажби с обществен дълг, тъкмо когато разноските за държавни задължения – които въздействат на лихвите по заемите – порастват в международен мащаб.

Ако не съумеят да обезпечат парите, от които се нуждаят, на цени, които могат да си разрешат, това може да докара до несъстоятелност и съкращения.

„ Увеличаването на лихвените проценти става все по-голям проблем за фирмите, изключително за тези " зомби " бизнеси, които оцеляват при нескончаем интервал на ниски лихвени проценти, само че едвам съумяват да обслужват дълга си “, сподели Джули Палмър, сътрудник в преструктурирането в английската компания Begbies Traynor.

Мисля, че в този момент най-сетне започваме да виждаме рухването на някои от зомбитата “, добави тя.

Терминът „ зомби “ се употребява необятно за обозначаване на компании, разчитащи на поддръжка от държавни управления, кредитори и вложители, с цел да останат на повърхността.

Това може да включва преструктуриране на изплащането на заеми, предложение на понижени лихви или други по-облекчени условия и може да помогне на банките да избегнат отписвания на заеми.

Вече се демонстрират признаци на злополучие. Последните публични данни на Британската национална статистическа работа демонстрират, че корпоративните несъстоятелности в Англия и Уелс са 2308 през август, което е с 19% повече по отношение на миналата година.

Тримесечният отчет Red Flag на Begbies Traynor за корпоративните усложнения, обхващащ интервала април  – юни, откри, че 438 702 предприятия в Обединеното кралство са в „ доста “ усложнение, което е с 8.5% повече по отношение на година по-рано.

Британският дискаунт търговец на дребно Wilko предприе преструктуриране това лято, което докара до съкращения на хиляди работни места.

Шестият по величина търговец на дребно във Франция, Casino, преди малко завърши преструктурирането на дълга си, с цел да избегне банкрута.

Централните банки си поемат глътка въздух, само че не са подготвени да кажат, че повишението на лихвените проценти е завършило “, сподели Никола Маринели, помощник по финанси в Риджънтс университет, пред Reuters. „ Банките и компаниите за частни финансови вложения изчакаха да видят дали вълната ще спадне, само че по-високите лихвени проценти към този момент не разрешават да се крият. “
Сценарий на банкрути
Банката на Англия прикани кредиторите да не подценяват риска от несъблюдение на корпоративни заеми и да заобикалят да разчитат на модели, които мерят риска в цели браншове, а не на обособени кредитополучатели, откакто Англия и Уелс имаха най-големия брой фирмени несъстоятелности от 2009 година насам през второто тримесечие.

Една огромна банка насочва 100 дребни предприятия на месец към своя екип за преструктуриране, което е десетократно нарастване от преди 18 месеца, сподели Пол Къркбрайт, ръководещ шеф в практиката за преструктуриране на A&M. Той отхвърли да назове името на банката.

Високопоставен банкер сподели пред Reuters, че тяхната банка има проекти да преразпредели стотици чиновници, с цел да обслужва затруднени бизнес клиенти, в случай че високите разноски за финансиране и слабото потребителско търсене тласнат повече компании към ръба.

Но до момента бизнес кредитополучателите не са посочили основни признаци на стрес, споделиха двама високопоставени банкови източници пред Reuters.

Тази резистентност частично се дължи на ликвидността, напомпана в стопанската система по време на пандемията, само че прегледите на качеството на активите на банките в края на годината – които мерят главната мощ на заема – ще бъдат основни, сподели Къркбрайт.

Данните на Банката на Англия демонстрират, че брутното кредитиране през първата половина на 2023 година е с 12% по-ниско спрямо предходния шестмесечен интервал. Търговският орган UK Finance разказа търсенето на заеми измежду по-малките компании като " приглушено " в своя Q2 Business Finance Review от 13 септември.

Но задачата по рефинансирането не може да бъде отлагана за неопределен срок.

Нашите сътрудници по неплатежоспособност към този момент са заети в по-малкия завършек на пазара и това е мястото, откъдето постоянно стартира “, сподели Къркбрайт, добавяйки, че екипът за преструктуриране на A&M в Съединени американски щати също вижда забележителен приток – водещ знак за Европа.

Ева Шанг, съосновател и основен изпълнителен шеф на Legalist, основан в Съединени американски щати хедж фонд, който предлага финансиране посредством длъжници (DIP) на компании в неплатежоспособност по глава 11, сподели пред Reuters, че нейната компания е получила повече от 300 заявки за финансиране от януари, най-много от предприятия в затруднено състояние заради възходящите лихвени проценти и края на тласъците за Коронавирус.

По-строгите финансови правила за банките, които навлизат от 2025 година, се чака да лимитират апетита за поддръжка на компании, нуждаещи се от свежо финансиране, споделиха специалисти от промишлеността.

Кейти Мъри, финансов шеф в NatWest Group, сподели на конференция предишния месец, че нейната банка има опасения за това по какъв начин финансовите правила на Базел III могат да повлияят на кредитирането на дребния бизнес.

Някои заемодатели са стегнали кредитните условия и даже са освободили напълно някои по-малки бизнес клиенти, до момента в който преразглеждат рентабилността на тези взаимоотношения, сподели Нареш Агарвал, политически шеф на Асоциацията на корпоративните ковчежници. Той уточни секторите на строителството и търговията на дребно, където съгласно него напрежението е най-остро.

Рави Ананд, ръководещ шеф на профилирания заемодател ThinCats, сподели, че компаниите без огромни бази от активи се борят да получат достъп до всевъзможен тип кредитиране от главните банки, като заеми, основани на главната облага, се намират доста по-трудно.

Пазарът на заеми с ливъридж постоянно е повтаряем, някои банки влизат и внезапно изчезват “, сподели Ананд. „ Тези заеми изискват доста спомагателна работа за оценка на непрекъснато движещите се парични потоци, изключително в този тип среда “, сподели той.

Компаниите, които се нуждаят от пари, евентуално ще прибегнат и до компании за частни финансови вложения, които обаче също стават все по-претенциозни към фирмите, които поддържат.

Всички огромни корпоративни банкрути евентуално ще се сблъскат с " резултата на замърсяването ", сподели Тим Мецген, ръководещ шеф на A&M.

Чувството е като при въжеиграч – те може и да стигнат до края, само че в действителност има някои много мощни насрещни ветрове, които могат да прекатурят индивида. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР