Обречена е не само въглищната централа“Залесяването на 250 км с

...
Обречена е не само въглищната централа“Залесяването на 250 км с
Коментари Харесай

Проект на Радев оставя Стара Загора и без вода

Обречена е освен въглищната централа
“Залесяването ” на 250 км с фотоволтаици би трансформирало температурата на земната повърхнина в региона

За 1 кг водород би трябвало 9 л чиста вода

Освен без енергийния комплекс “Марица Изток ” Стара Загора може да остане и без вода, в случай че се осъществя планът на енергийния министър Румен Радев. Затова предизвести в блога си програмистът от Стара Загора Борислав Лазаров. Пред “Труд news ” той изясни, че със съидейници вършат изследвания по публично значими тематики и в тази ситуация са проверявали какви запаси са нужни за осъществяване на плановете bLion и ZAHYR. Първият е на стойност 30 милиарда лв. и задачата му е да трансформира енергийния комплекс “Марица Изток ” във атомна котловина.

И по двата водородни плана bLion и ZAHYR (втори водороден план в Стара Загора) до момента не е изнесена информация за съответната технологията за рандеман на водород, нито за количеството вода, което ще е належащо, нито за катализатора, който ще се употребява. Никъде не се загатва за нужда от филтриране. Проектът ZAHYR е пред реализация в промишлена зона на Стара Загора, по-конкретно в двора на “Хранинвест-ХМК ” АД.

Пред “Труд news ” Борислав Лазаров изясни, че за произвеждане на 1 кг “зелен водород ” са нужни 9 литра чиста вода, или 14 литра от сондаж. Той предложи сами да изчислим какъв брой вода ще е нужна за произвеждане на 380 000 т водород, колкото са записани в плана bLion.

Програмистът предложи и да пресметнем каква повърхност ще “залесят ” с фотоволтаици. Отговорът му бе, че става въпрос за 250 кв. км, т. е. цялата повърхност на мини “Марица-изток ”. Това непосредствено ще промени температурата на земната повърхнина и целогодишния режим на температурата на прилежащия въздух. Ще повлияе непосредствено върху режима на изпарение и транспирация, предизвести Лазаров.

Данни за плана бяха изнесени по време на дебата по вота на съмнение от депутата от Има Такъв Народ Павела Митова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР