Образуваните през 2018 г. в Административен съд – Враца административни

...
Образуваните през 2018 г. в Административен съд – Враца административни
Коментари Харесай

54 дела срещу наредби на общини от Врачанско са образувани за година в административния съд

Образуваните през 2018 година в Административен съд – Враца административни каузи по тъжби и митинги срещу обособени текстове от Наредби, признати с решения на общинските препоръки в Козлодуй, Криводол, Оряхово, Роман, Мездра, Враца, Борован, Бяла Слатина, Хайредин и Мизия са 54. През 2017 година делата с подобен предмет са били 71, а през 2016 година - 25.
В целокупност са оспорени Наредбата за установяване и администриране на локалните такси и цени на услуги и Наредбата за разполагане на преместваемите обекти и двете признати с решения на Общински съвет Мездра. В останалите каузи предмет на правосъдно оборване са обособени текстове от Наредбите, признати с решения на съответните общински препоръки за придобиване, стопанисване, ръководство и предписание с общинско имущество; за публичния ред и опазването на общинските имоти; за практикуване правата на общината в общинските дружества; за реда и изискванията за отдаване чартърен и продажба на общински жилища и други
С решения всъщност на разногласието са завършили 20 каузи като съдът е открил, че оспорените текстове от наредбите фактически са в несъгласие с нормативен акт от по-висока степен и ги е отменил като незаконосъобразни. Шестнадесет от постановените решения са влезнали в действие.
С избрания без разглеждане са оставени 21 митинга и производствата по тези каузи са прекъснати, защото съответните общински препоръки са се възползвали от пълномощието, което им дава законът и са преразгледали въпроса, като са упражнили правото си на отзвук от оспорените текстове и са ги отменили или изменили и привели в сходство със законовите разпореждания.
Три от постановените от Административен съд – Враца правосъдни актове /две решения и едно определение/ са оспорени пред Върховен административен съд. По едно от тях висшите магистрати към този момент са се произнесли, като постановеното от Административен съд – Враца е оставено в действие.
Предстои Административен съд – Враца да се произнесе с решения по пет каузи, а шест са планувани за разглеждане в намерено правосъдно съвещание на 29 януари 2019 година
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР