Образуваха дело за пътнотранспортното произшествие, при което загина 22-годишната Светомира

...
Образуваха дело за пътнотранспортното произшествие, при което загина 22-годишната Светомира
Коментари Харесай

Образуваха дело в Шумен за катастрофата, при която загина 22-годишната Светомира Станчева 

Образуваха дело за пътнотранспортното произшествие, при което почина 22-годишната Светомира Станчева. След злополуката друга жена беше със междинна телесна щета, оповестиха от пресцентъра на правосъдната институция.

Разпоредителното съвещание по делото е планувано за 15 май, от 14:00 часа . За докладчик по него е избран арбитър Димчо Луков , посредством системата за инцидентно систематизиране на делата, означават от пресцентъра на Окръжния съд в Шумен.  

Делото е импортирано от Софийската градска прокуратура , с обвинителен акт против Жечко Д. Кюркчиев за това, че на 28 септември 2022 година в Шумен, към 21:15 часа, при ръководство на лек автомобил, движейки се по бул. “Симеон Велики “, в посока от централната част на града към Варна, в региона на кръстовище, с кръгово придвижване, с ул. “Спортист “ и вход за магазин, нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата. Според правосъдната институция лидерът " не избрал скорост за придвижване на управлявания от него автомобил до 50 км/час ", каквото е било ограничаването на скоростта в района; не пропуснал транспортно средство , движещо се по път с предимство; осъществил пътнотранспортно произшествие и по несъобразителност предизвикал гибелта на Светомира Анатолиева Станчева и междинна телесна щета на Милена Михайлова Сабинова.  

Младата Светомира Станчева от Шумен почина при злополука на 28 септември вечерта предходната година на кръговото кръстовище на бул. " Симеон Велики " в града. Апелативният съд във Варна удостовери определението на Окръжния съд в Шумен, с което под домакински арест бе подложен 18-годишният лидер Жечко Кюркчиев, провокирал злополуката, довела до гибелта на 22-годишната Станчева и до телесна щета на друга жена. С разпореждане на прокурор от Софийската градска прокуратура мярката за неотклонение на Кюркчиев от " домакински арест " бе променена в " парична гаранция " в размер на 25 хил.лв. 

Мирен митинг на 40 ден от гибелта на младото момиче затвори кръстовището през ноември 2022г.
Според експертното мнение на Европейския център за транспортни политики кръговото кръстовище в Шумен, където почина младата жена, не дава отговор на нормите.
" В обсъжданото кръгово вътрешният диаметър е шест метра по-малък от нормативно изискуемия “, споделят специалистите. 

Разследването за злополуката в града, при която почина младата Светомира Станчева, бе поето от националното разследване. Прокуратурата проверява и случая със самозапалилия се автомобил, който Кюркчиев е карал и е бил оставен на паркинг на Министерство на вътрешните работи. 

Да се изиска от ръководителя на Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ да сътвори комисия, която да извърши инспекция на кръговото кръстовище в Шумен, където почина 22-годишната локална жителка Светомира Станчева , бе решено на съвещание на Областната комисия по сигурност на придвижването по пътищата, която заседава на 28 февруари в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в града. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР