Образователното неравенство у нас се е засилило от пандемията и

...
Образователното неравенство у нас се е засилило от пандемията и
Коментари Харесай

Пандемията разшири пропастта между децата у нас

Образователното неравноправие у нас се е засилило от пандемията и наложеното от нея отдалечено образование, като децата на родители със приблизително и висше обучение се оправят с материала в пъти по-добре от тези, които идват от необразовани фамилии. Това демонстрират данните от разбор на МОН.

Какво се случва на изпита по литература за седмокласниците?
Децата, чиито родители са необразовани, са постигнали едвам 25% от междинния резултат за страната.Тези от фамилии с главно обучение реализират към половината от междинния брой точки.Седмокласниците от фамилии на хора със приблизително обучение са и почти на междинното ниво.Децата на висшисти надвишават междинния резултат с 29%.
По-различна ли е картината при изпита по математика?
Децата на висшисти са посочили резултати с 39 процентни пункта над междинните.Учениците с необразовани родители са постигнали единствено 38% от междинното ниво – разликата е повече от 3,5 пъти.
Какъв се оправят децата след учене от отдалеченост?
Седмокласниците от най-слабо образованите фамилии имат с 13,8% по-слаби резултати по български и с 15,6% - по математика спрямо децата от същата група, взели участие във външното оценяване през 2019 г.Децата от образовани фамилии имат едвам 1,4%-1,5% утежняване спрямо постигнатото преди пандемията.
„ Всяко пето дете не се оправя с материала нито по български език и литература, нито по математика. Това значи риск от отпадане от просветителната система “, разяснява просветният министър проф. Николай Денков.

Променя ли се ситуацията на матурите?
Децата на висшисти реализират 118% от междинния резултат по БЕЛ.Зрелостниците с необразовани родители са с едвам 48% от междинния брой точки – съвсем 2,5 пъти по-зле.
Има ли го факторът „ отдалечено образование “ и при зрелостниците?
Зрелостниците от необразовани фамилии демонстрират с 11,1% по-слаби резултати по отношение на 2019 г.Постиженията на дванадесетокласниците с родители висшисти понижават с по-малко от 1% спрямо последната година с обикновено присъствено образование.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР