Образователното министерство си е поставило за цел най-късно във вторник

...
Образователното министерство си е поставило за цел най-късно във вторник
Коментари Харесай

Министър Денков обеща да вторник всички ученици да се върнат в клас

Образователното министерство си е сложило за цел най-късно във вторник да върне всички възпитаници присъствено в клас. Не е ясно обаче по какъв начин тъкмо ще бъде изменена заповедта на министъра, с цел да стане това – може да се разредят тестванията и да се вършат един път седмично, или в някои области напълно да отпаднат. Има и вид огромните възпитаници над 8 клас да се тестват с проби за възрастни. Нямя обаче точна информация какъв брой теста ще са нужни, в случай че се избере този вид.

Министър Николай Денков бе посетител в БиТиВи тази заран. Той призна, че не е добра връзката сред МОН и Министерство на здравеопазването.

По думите му няма чуваемост, че връщането в клас би трябвало да стане бързо. Той призна и друго: „ Грешката която направих е, че се предоверих, че ще има проби “. Ресорният министър изясни, че се е почувствал като в капан – от една страна е имало заповед за тестване на учениците, а от друга – липса на такива. По думите му след среща при премиера Стефан Янев, се чака решение по тематиката през днешния ден или на следващия ден.

Денков сподели също, че няма по какъв начин, на този стадий, връщането на всички възпитаници в клас да се случи, в случай че се тестват два пъти седмично. Просто няма задоволително проби. По думите му идват сред 2 и 3 пъти по-малко проби, като тези бройки стигат единствено за децата от 1. до 4. клас.

През последните дни имахме няколко диалога с министъра на опазването на здравето. Беше казано, че би трябвало да се промени заповедта, тъй че да се върнат учениците в клас. В момента се търси най-безопасният вид, сподели Денков.

Образователният министър разяснява, че е разисквано най-късно до вторник, 7 декември, всички деца да се върнат в клас.

Искаме с наличните проби да осигурим връщането на всички възпитаници. Това значи тестванията, които се вършат сега или да се разредят – да се вършат веднъж в седмицата, или да отпаднат напълно, тъй че да има за тъмночервената зона, уточни той.

Според него не е проблем по-големите да се тестват с елементарни, а не със щадящи проби. Точният брой на нужните проби обаче остава неразбираем поради единодушието на родителите. Той уточни, че не би трябвало да се понижава образователният материал поради онлайн образованието, а би трябвало да се обезпечи в допълнение време за децата, които по-трудно се оправят.

На въпрос за какво децата могат да отидат на ресторант или в мол, само че не и в учебно заведение, Денков съобщи, че това би трябвало да се попитат здравните управляващи. В момента, в който взеха това решение – ние бяхме в епидемиологичен гърмеж. Разбирам тяхното предпочитание да блокират епидемията, само че не разбирам за какво в последните 10 дни аз се почувствах сам в опита да се върнат назад децата, нападна Денков.

Той посочи, че се разисква идната образователна година да стартира по-рано. Коментират се към момента другите разновидности.

Денков съобщи, че по-трудният вид е да се удължи актуалната образователна година. Образователният министър уточни, че не е получил към момента покана да остане на поста в постоянен кабинет. Заяви обаче, че би останал, в случай че го устройва съставът на държавното управление и даде образец, че за него е вид Кирил Петков министър председател и Асен Василев финансов министър.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР