Образователни медиатори, учители и директори на детски градини от 11

...
Образователни медиатори, учители и директори на детски градини от 11
Коментари Харесай

Български медиатори, учители и директори почерпиха опит от Норвегия

Образователни посредници, учители и шефове на детски градини от 11 български общини бяха на обучителна аудиенция в Норвегия . Те получиха нови компетентности за включване и трайно приобщаване на деца от уязвими групи в просветителния развой , както и за опазване на културната им еднаквост като представители на разнообразни етноси. Участниците се срещнаха и с способи за създаване на безвредна и приобщаваща просветителна среда .

Акцент в образованието беше подложен върху интеркултурното обучение , поддръжката на посредниците в целия развой по приобщаване на децата, както и на работата със фамилиите и присъединяване на родителите. Участниците усвоиха познания за създаване на повсеместен учебен метод за демократично обучение . Те бяха осведомени с Рамката на компетенциите за демократична просвета на Съвета на Европа и с придобиването на нови способи и похвати за консолидираното ѝ в ежедневната си работа.

Българската група беше ръководена от заместник-министъра на образованието и науката доктор Емилия Лазарова . Визитата е по план „ Изграждане на потенциал за просветително и обществено включване “, който се осъществя от Центъра за просветителна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/ в партньорство със Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и Европейския Вергеланд център /EWC/ в Осло.

Обучението се организира в Европейския Вергеланд център . Директорите, посредниците и учителите посетиха локални детски градини и на терен се срещнаха с работата с деца от имигрантски фамилии от разнообразни националности . Разгледаха разнородни форми и технологии за усвояването на норвежкия език от децата, за които той не е майчин.

Включилите се учители, посредници и шефове са представители на Столична община, Пловдив, Бургас, Кюстендил, Перник, Самоков, Лом, Бойчиновци, Мъглиж, Николаево и Стамболийски. Те бяха приветствани от изключителния и пълномощен дипломат на Република България в Норвегия Десислава Иванова и от изпълнителния шеф на европейския Вергеланд център Ана Перона .

В професионалното образование се включиха още доктор Лало Каменов – началник на плана и Грета Ганчева – шеф на дирекция „ Приобщаващо обучение “.

Проектът е финансиран по Програма „ Местно развиване, понижаване на бедността и усъвършенствано включване на уязвими групи “ на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР