Образователната система на страната може да поеме до 20 хиляди

...
Образователната система на страната може да поеме до 20 хиляди
Коментари Харесай

Образователната ни система може да поеме до 20 000 деца бежанци от Украйна

Образователната система на страната може да поеме до 20 хиляди деца бежанци от Украйна. Това съобщи министърът на образованието Николай Денков в Пловдив. Правят се прогнози и за по-голяма вълна на бежанския поток до 100 хиляди деца, които може да стартират да учат у нас.

До края на предходната седмица в страната са влезнали 11 300 деца от Украйна на възраст под 18 години.

" Това, което е доста значимо, е, че би трябвало да се разбере, че към момента тези хора не са решили множеството от тях какво ще вършат - дали ще останат в България, дали ще заминат в чужбина ", сподели Денков.

Към момента в страната към този момент има неделни учебни заведения, които образоват деца от Украйна на български език. Такива има към този момент във Варна и София.

" Тези, които подадат молба и влезат в нашата учебна система, също ще имат занимания по български език за чужденци. Има обезпечено финансиране за тази цел, само че би трябвало да забележим какъв брой ще са ", сподели Денков.

В пловдивска област сега има 130 места в учебни заведения и 120 в детска градина, за деца-бежанци, като броя може да се усили. Приемът на документи за образование сега се прави в Регионалните ръководства по обучение:

" След това шефовете, приемащи тези деца, би трябвало да изискат от родителя записка от здравните управляващи, която да е издадено от персонален доктор в България или от доктор, който работи с бежанци за здравен статус, би трябвало да е крепко ", сподели Антоанета Пакова, шеф на Регионално ръководство по обучение - Пловдив.

Ако обстановката се утежни и потокът от бежанци се усили, Министерството на образованието приготвя документи за приемане на финансиране от Европейския съюз, заяви министър Денков. Така в този момент ще се употребяват средства от националния бюджет, само че те могат да бъдат възобновени от общия европейски фонд за страните, които одобряват бежанци.

Репортер: Златин Бояджиев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР