Образователен ценз наду цената на гласа в Хасковско на парламентарните

...
Образователен ценз наду цената на гласа в Хасковско на парламентарните
Коментари Харесай

Тарифи за продажба на гласове: 200 евро за висшист, до 70 лева за хора от малцинствата

 Образователен ценз наду цената на гласа в Хасковско на парламентарните избори на 200 евро. Рекордната сума е била препоръчана на семейство висшисти от Хасково, с цел да гласоподават за една от обичайните партии в родния политически живот.

" Аз съм доктор, а жена ми е правист. Получихме оферта от 200 евро, в случай че подкрепим с 2 гласа избран претендент от партия с преференция. Естествено, отказахме и бяхме шокирани. Обясниха ни, че за хора с висок учебен, обществен и веществен статус цената е два-три пъти по-висока ", изясни докторът от Хасково. Най-ниско се котират ромските гласове - 50 до 70 лв.. За хора, които не са от малцинствата, само че не са висшисти, офертите са 80-120 лв., предава " Монитор ".

За хора с висше обучение и положителни приходи офертите са 150-200 лв. на човек. В изборния ден не липсваха и арестите. Спецакция на Министерство на вътрешните работи се организира в село Леденик, в региона на Велико Търново, заяви Нова телевизия. Има арестуван. Намерени са описи с имена и огромна сума пари. Мъж на към 48 години е бил спрян по сигнал за инспекция. В автомобила му са открити към 15 000 парични знаци – 12 000 от тях в лв., а останалите – в евро и паундове. Мъжът е арестуван, защото у него са открити три бележника с имена.

Предполага се, че са на хора, на които е трябвало да бъдат раздадени въпросните пари. Четирима души са арестувани за пазаруване на гласове в Карнобат след следствие на bTV. Около 50 лева се търгува един глас в района. В ромската махала опитите за търговия не са спирали. Мъж от Карнобат се показва с прякора Мечо. Той е арестуван още рано сутринта преди излъчването на репортажа, осведомиха от Министерство на вътрешните работи - Бургас. По-късно са задържани още трима като са претърсени и домовете им.

Открит е лист, за който се твърди, че е с имена на покровители само че служителите на реда открили, че фигуриращите в него не знаели. Образувано е досъдебно произвеждане за пазаруване на гласове.

Иначе от прокуратурата регистрираха, че от началото на предизборната акция до 16.00 часа на 11 април 2021 година на територията на цялата страна са формирани общо 919 преписки и 76 досъдебни производства. Към 10 часа сутринта в изборния ден броят на преписките беше 779, което значи, че за 6 часа сигналите за пазаруване на гласове и други нарушавания, на които е реагирано, са се нараснали с цели 140. Същите съдържат данни и доказателства за предложение на имотни облаги за гласоподаване за избран претендент, политическа партия или коалиция и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР