Образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет. Това

...
Образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет. Това
Коментари Харесай

Президентът: Демократично и проспериращо общество се гради от образовани и просветени хора |

Образованието би трябвало да се трансформира в народен стратегически приоритет. Това би трябвало да бъде ангажимент на всяко държавно управление, без значение кой печели изборите, тъй като демократично и проспериращо общество се гради от образовани и просветени хора. Това съобщи президентът Румен Радев в Трекляно, където откри образователната година в Основно учебно заведение „ Св. Климент Охридски “.

Създадено преди 163 години, то е единственото непокътнато образователно заведение в общината, която се състои от 19 обитаеми места. Държавният глава поздрави и всички учители в България и им пожела триумф в тяхната високоблагородна задача.

Президентът прикани за дългогодишен ангажимент на страната и на локалната власт в областта на образованието в дребните обитаеми места.

„ Държавата би трябвало да спре да се изтегля от дребните общини. Инвестициите, които се вършат в поправки на сграден фонд, за по-големи заплати на учителите, са нужни, само че не са задоволителни, с цел да се подсигурява качествено обучение на ново равнище, каквото би трябвало да има България “, съобщи Румен Радев и добави, че устойчивата смяна в страната стартира от смяна в просветителната политика.

Държавният глава уточни, че единствено с вложения и новаторски способи на преподаване, българските деца ще придобият познания и умения, които да бъдат съответни на актуалните стопански условия, с цел да може страната ни да се конкурира с други страни.

„ Децата са нашето бъдеще и в случай че ние не влагаме в тях, защо бъдеще приказваме “, съобщи Румен Радев.

Той уточни, че след негов апел се е обърнало по-сериозно внимание на оборудването в кабинетите по естествени науки. Държавният глава обърна внимание и на нуждата от вложения в здравето на децата посредством построяването и подобряването на изискванията във физкултурните салони.

Избрах да открия образователната година в Трекляно, тъй като това, което се е случило тук, е доста показателно - всички 19 обитаеми места в общината са имали свое лично учебно заведение и с течение на годините всички те са били закрити, останало е само учебното заведение в Трекляно, съобщи Румен Радев и добави, че когато едно учебно заведение се закрие, въпрос на време е и обитаемото място да се обезлюди.

„ Възхищавам се на духа на учителския състав в Трекляно – за непреклонността, професионализма и напъните на учителите тук, които всеки ден и час водят битка за всяко дете “, уточни президентът.

В ОУ „ Св. Климент Охридски “ президентът прегледа класните стаи както и кабинета по информатика, който е оборудван с компютри, дарени от Администрацията на президента. По самодейност и със съдействието на институцията учебното заведение получи и дарения, направени от 18 СУ „ Уилям Гладстон “, София, от Институт за български език „ Акад. Андрейчин ”– Българска академия на науките, от издателство „ Просвета “ и други.

Румен Радев се срещна и с управлението и педагогическия екип на учебното заведение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР