„Образованието е стратегически и национален приоритет в програмата на ГЕРБ-СДС.

...
„Образованието е стратегически и национален приоритет в програмата на ГЕРБ-СДС.
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС: Образованието е стратегически и национален приоритет /снимки/

„ Образованието е стратегически и народен приоритет в програмата на ГЕРБ-СДС. Вие знаете какво сме създали в годините до момента и аз имам вяра, че тъкмо вие сте хората, които можете да извършите мъдра преценка “, с тези думи се обърна лидерът на листата на ГЕРБ-СДС за област Враца Петя Аврамова към учители на среща-разговор за бъдещето на образованието.
На срещата с близо 100 учители и възпитатели от общината участваха и претендентът за депутат Мартин Харизанов, общинският началник на ГЕРБ-Враца Калин Каменов, общински съветници и членове на управлението на партията в общината.
На събитието в резюме беше показано постигнатото в последните години и главните цели за образованието в управническата стратегия на ГЕРБ-СДС. Минималната заплата за преподавател през 2021 година е 1260 лева, с спомагателни средства в размер на над 1 милиарда лева за последните 4 години са осъвременени изцяло над 500 просветителни институции. Построени са 12 нови учебни заведения и надстроени 44. Само за област Враца отпуснатите средства за ремонтни действия за интервала 2017-2020 година на държавни и общински просветителни звена са в размер на 8 млн. лева Финансирани са плановете за създаване на СТЕМ центрове в над 260 учебни заведения в страната, от които в осем учебни заведения от област Враца на стойност 1 204 920 лева За образователната 2020/2021 година облат Враца е първа в страната по изпълнени целеви стойности 75 % към 25 % в съотношението професионално към профилирано образование.
В програмата на ГЕРБ-СДС за идващ управнически мандат е залегнало повишението на разноските за обучение до 5 на 100 от Брутният вътрешен продукт, включително нарастване на разноските за висше обучение до 1 на 100. Програмата планува още учителската заплата да доближи 2 500 лева, а тази на университетските преподаватели 2 800 лева, увеличение на % спомагателни средства за учебните заведения и детските градини в дребните обитаеми места, разширение на образованието по компютърни технологии, поощряване на просветителните нововъведения на всички равнища в системата, изграждане на 10 нови учебни заведения и надстрояване на други 50 за прекосяване на едносменен режим.
В последвалата полемика всички учители бяха безапелационни, че системата на делегирани бюджети, макар някои дефекти, е най-хубавото, което е правено за образованието в последните години и би трябвало да бъде непокътната. Приказките в последните два месеца, че средствата в системата, не дават отговор на качеството на образованието, могат да се разчетат като индикация за намаляването им в бъдеще, показаха терзанието си преподаватели.
„ Аз не съм очевидец на проблемите, които сътрудниците ми са имали през 2007 година, само че мога да кажа, че да се работи в системата на образованието сега е наслаждение. Подкрепата я имате, тъй като сте се потвърдили “, съобщи млад преподавател от общината.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР