Образование, здраве и спорт. Няма как да живееш дълъг и

...
Образование, здраве и спорт. Няма как да живееш дълъг и
Коментари Харесай

Тенко Николов и Иво Ценов, които ще дарят 100 млн. лв. за образование, здраве и спорт

„ Образование, здраве и спорт. Няма по какъв начин да живееш дълъг и първокласен живот без тези три неща “. Така Иво Ценов изяснява пред за какво счита да насочи парите си в тези три посоки.

Той е един от основателите на компанията SiteGround, към която се причислява и Тенко Николов . Фирмата е един от най-големите снабдители на хостинг услуги в света.

Ценов и Николов ще записват фондация, която ще ръководи фонд от над 100 млн. лева, предопределен за щедрост, написа уеб сайтът. Една от концепциите им е да изградят комплекс с учебно заведение, детска градина и състезателен център с повърхност към 100 декара.

„ В някакъв миг взехме решение, че ще пробваме да влияем на цялата среда, а освен на това, което ни заобикаля. Защото в случай че е единствено средата към нас, в никакъв случай не би трябвало да излизаш от нея “, споделя Тенко Николов пред Капитал.

Според него един от главните проблеми в България е качеството на образованието. „ А пък има един лаф: елементарен народ, слаба страна. А елементарният народ елементарно се ръководи - елементарно го подлъгваш, елементарно му сменяш тематиките на деня и така нататък “, споделя Николов.

„ Напоследък виждаме, че българчетата все по-трудно се осъществят в чужбина. Да, те отпътуват, тъй като няма къде да учат в България, само че и в чужбина не ги одобряват, тъй като просто равнището им не е задоволително положително “, изяснява Иво Ценов.

Идеята на двамата е да създадат личен цикъл от детска градина, учебно заведение и университет. „ Това е една инвестиция, която след 10 - 20 години ще покаже резултат, "продуктът " на такова учебно заведение ще се усети “, споделя Ценов. Според тях реалистичният период учебното заведение да проработи е след към пет години.

Другото направление, в което ще влагат двамата е спортът. „ Спортът би трябвало също да стартира от доста ранна детска възраст “, споделя Николов.

Според него „ би трябвало да променим манталитета, което няма по какъв начин да се случи за два дни или за две години. Става дума за нещо, което започваш от 3-4-годишна възраст и се гради до 20 години “.

Ценов и Николов възнамеряват да насочат част от средствата си за поддръжка на медицината в България, като обмислят дали да изградят болница, център за калкулации в областта на опазването на здравето или още един теоретичен комплекс за високи медицински технологии.

„ Превенцията може и да звучи комплицирано, само че в действителност опира до три доста простички неща. Първо, здравословен метод на живот, който включва здравословно хранене. Което по принцип в България е по-лесно, в сравнение с в купища други страни по света, тъй като имаме по-качествени зеленчуци. Второто нещо е повече спорт, което е наранено и в тактиката ни. И третото нещо, което е самостоятелно за всеки, е по-малко стрес “, изяснява Николов.

Според „ Форбс – България “ съдружниците в SiteGround ще трансферират сред 80 и 90% от приходите си в новата фондация.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР