Образование в България или образование в чужбина? Това е въпрос,

...
Образование в България или образование в чужбина? Това е въпрос,
Коментари Харесай

УниБИТ - лидер и университет на бъдещето

Образование в България или обучение в чужбина? Това е въпрос, който си задават голям брой приключили гимназия възпитаници, чийто блян е да продължат своето обучение. Този избор е обвързван с редица съпоставения на благоприятни условия и ограничавания и постоянно взетите решения зависят от чисто субективни фактори. Едно е несъмнено - образованието в България предлага също толкоз богат набор от благоприятни условия, както образованието отвън страната.

Съществуват редица положителни образци за университети в България, които дават симбиоза сред разнородни и перспективни специалности, качество на образованието и благоприятни условия за реализация. Един от тях несъмнено е Университетът по библиотекознание и осведомителни технологии. През последните 10 години УниБИТ се трансформира в най-търсеното висше учебно заведение в страната. Само за последния банкет в най-предпочитаните специалности в университета са се конкурирали сред 14 и 24 претендента за едно място.

Любопитен факт е, че този университет е предпочетен освен от български жители, само че и от задгранични. Към сегашния миг се образоват 112 задгранични студенти общо за степените бакалавър и магистър. Изглежда, че до момента в който нашите кандидат-студенти се оглеждат за благоприятни условия на открито, задграничните избират образованието в България.

Но дано да проучваме факторите, които вършат УниБИТ желано място за кандидат-бакалаври, магистри и докторанти.

УниБИТ предлага атрактивни специалности

Университетът по библиотекознание и осведомителни технологии предлага палитра от забавни, разнородни и перспективни специалности. Висшето учебно заведение е разкрило всички степени и форми на образование. Обучава студенти и докторанти в търсени посоки като Информатика и компютърни науки, Обществени връзки и осведомителни науки, Национална сигурност и История и археология.

УниБИТ има програмна акредитация, дадена от Национална организация за оценяване и акредитация (НАОА) за всичките си професионални посоки като през последните няколко години получава най-висока оценка, отразена даже и в Рейтинга на висшите учебни заведения в България. Според класацията на МОН за 2021 година, УниБИТ се намира в топ 2 измежду държавните висши учебни заведения за направленията " Информатика и компютърни науки ", " Национална сигурност " и " Обществени връзки и осведомителни науки ". Класацията ни демонстрира още, че позицията на УниБИТ в челната двойка не е инцидентна, а е затвърдена и трайно открита от повече от 5 години.

Предпочитани от кандидат-студентите бакалавърски специалности са Национална сигурност, Комуникации и информиране, Иновативни връзки и медийни технологии, Информационни запаси на туризма, Информационни технологии, Компютърни науки, Информационна сигурност, а в листата с благоприятни условия можем да срещнем и специалности като Обществени политики и практики, Архивистика и документалистика, Културно-историческо завещание, Библиотечен и информативен мениджмънт и Библиотечно-информационни науки и ръководство на знанието, Информационни технологии в институционална и корпоративна среда, Национална сигурност и културно-историческо завещание.

Качеството на подготовка в УниБИТ е обезпечено от висококвалифицираните преподаватели, част от които са специалисти на национално и интернационално равнище. Обучението се организира по обичайни и съвременни способи, както в залите на университета, по този начин и на терен.

Постоянно се актуализира и описът с предлаганите от УниБИТ магистърски стратегии. Към момента те са с сбор 29, тясно насочени в четирите упълномощени професионални посоки. Привлекателните им заглавия са допълнени от съответни на търсенето на пазара на труда образователни проекти.

Предоставя благоприятни условия за реализация

Стажовете и практиките, които получават студентите по време на следването си в УниБИТ са поръчител за сполучливата им реализация на пазара на труда. Голям дял от обучаемите съумяват да се осъществят по специалността, в която се образоват още по време на следването си.

Интересен факт е, че УниБИТ построява и поддържа през годините тясна връзка с бизнес организациите за подготовка на фрагменти, които да задоволяват възходящите бизнес-потребности. Чрез това взаимоотношение студентите на УниБИТ имат опцията да работят по действителни задания, ръководени от специалисти в региона. В хода на своето образование, студентите се срещат с представители на библиотеки, музеи, с фрагменти на водещи компании като IBM, Oracle, Microsoft, Fadata и така нататък Това от своя страна основава отлични условия за осъществяване на качествена просветителна и научноизследователска активност. В допълнение - по време на своето образование студентите вземат участие в научни конгреси, конференции, семинари и образования, както на национално, по този начин и на интернационално равнище. Студентите на УниБИТ имат опция да вземат участие в програмата за интернационална студентска подвижност " Еразъм+ " с разнообразни университети и организации, с които висшето учебно заведение има контрактувани връзки - за подвижност за образование или за процедура.

УниБИТ предлага модерна материално-техническа база и необятен набор от просветителни запаси

УниБИТ дава модерна учебно-материална база за осъществяване на образователния развой и за независима подготовка на студентите по всички изучавани дисциплини в обособените специалности. Макар и млад, университетът разполага с богат сграден фонд - два образователни корпуса и Младежки научно-изследователски център в с.Стойките. На разположение на студентите и докторантите са места за отдих, спортна зала, фитнес зала и тенис-кортове.

Университетът дава достъп до Библиотечно-информационен център, чиято задача е да обезпечава улеснен и бърз достъп до съхраняваните познания. В рамките на центъра на УниБИТ са налични принт-център с модул за незрящи хора, център за цифровизация и електронен списък. Студентите и докторантите имат достъп до модерна литература, учебници и образователни принадлежности, опция да употребяват интернационалните бази данни, профилирани периодически списания и влиятелни научни издания.

За обезпечаване на авангардна научноизследователска активност в УниБИТ се закупуват профилирани книги, програмен продукт и хардуер. Обучението на студентите и докторантите е допълнитлно подкрепено от осигурния достъп до университетските институти, центрове и лаборатории.

УниБИТ е средище на науката и нововъведенията

Университетът има 72-годишна история, като през последните години се подреди в класацията на най-престижните висши учебни заведения в България. Често наричаният " бутиков университет " е прочут с ориентацията си към модерните и новаторски способи на образование с акцент върху нововъведенията и внедряването на осведомителните и информационните технологии в образователния развой. Управляван от хора с лидерски качества - този университет се трансформира в мост, който свързва обичайното с модерното.

Висшето учебно заведение взе участие интензивно в интернационалния професионален живот и реализира интернационално съдействие с институции от цяла Европа. Има насъбран учебен, теоретичен, иновационен и софтуерен потенциал и построени партньорски връзки с голям брой европейски, научни и просветителни центрове и високотехнологични компании. Част е от академични мрежи, включващи влиятелни университети от Испания, Италия, Португалия, Холандия, Белгия, Ирландия, Германия, Франция, Швейцария, Русия, Сърбия, Черна гора, Турция, Беларус и други Университетът членува в IFLA - Международната организация на библиотечните асоциации, в LIBER - асоциацията на европейските научни и университетски библиотеки, в ICOM - Международен съвет на музеите и други

Пазителят на познанието

Образованието е стъпка, която всеки прави, с цел да усъвършенства себе си, да се ориентира в света. Прави го с отворени очи от любознание в най-различни направления, с цел да знае, да може, да бъде просветен, образован, сериозен и съзнателен. Защото образованият човек е човек, който познава себе си и преодолява компликациите пред това знание.

Традиционно университетът е институция, отправила взор към бъдещето, непрестанно търсеща нови форми на образование, които са в унисон с най-хубавите модерни практики в международен мащаб. Възможностите и пътищата за реализация постоянно са многочислени и разнородни.

Оказва се, че образованието в България напълно не е за занемаряване. Примери като УниБИТ ни дават съображение да имаме вяра, че има задоволително мотиви да продължим образованието си точно в България. УниБИТ съумява да стимулира, да обединава, да предлага нови благоприятни условия. УНИБИТ е пазителят на познанието, УниБИТ е университетът на бъдещето!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР