Обратното броене до началото на Олимпиадата в Париж започна. Пред

...
Обратното броене до началото на Олимпиадата в Париж започна. Пред
Коментари Харесай

100 дни до Париж 2024: Броенето започна, но въпросителните са много

Обратното преброяване до началото на Олимпиадата в Париж стартира.
Пред Айфеловата кула, неповторимият знак на френската столицата, към този момент има електронно табло, отброяващо дните до старта на най-голямото спортно събитие в света - а от през днешния ден на него гордо свети " 100 ".

След тъкмо 100 дни светът ще бъде Олимпиада, както сме привикнали да чуваме на всеки четири години, когато пристигна време за Игрите.

Подготовката е на финалната права. Олимпийският огън към този момент беше разпален, като се чака да дойде на френска територия на 8 май - на пристанището в Марсилия.

Всички уреди, които ще останат за непрекъснато, към този момент са построени, а краткотрайните структури, които ще бъдат употребявани за олимпийските игри, не престават да се строят.
 Снимка: AP/БТА
Но ентусиазмът като че ли е по-голям в другите страни, а не във Франция. Доказателство за това е и анкета измежду локалното население, в следствие от която 57% от гласувалите са декларирали, че са малко въодушевени или нямат съвсем никакво неспокойствие, обвързвано с предстощите Игри.

Официалното разкриване на Париж 2024 ще бъде на 26 юли, а събитието ще продължи до 11 август. Някои спортове обаче ще стартират по-рано - като да вземем за пример ръгби, футбол, пукотевица с лък и хандбал, все дисциплини, в които ще има надпревари още на 24 и 25 юли.

Около 10 5000 спортисти от 206 разнообразни олимпийски комитета ще бъдат на Олимпиадата, а 45 спорта ще се играят на 35 уреди в Париж и района. Ще има и надпревари доста надалеч от Франция - като сърф, да вземем за пример. Сърфистите ще се изявяват в далечна Френска Полинезия.
 Снимка: AP/БТА
Именно поради тези 100 дни ви предлагаме взор от вътрешната страна на част от оборудванията, на които олимпийците ще се борят за по този начин жадуваните медали. За някои те са си действителна опция, до момента в който за други ще останат просто фантазия, само че пък за тях ще я има и гордостта да представяш страната си пред целия свят - възприятие, с което не всеки може да се похвали.

Както на всяка Олимпиада и тук има доста въпросителни и проблеми.

Френският президент Еманюел Макрон неотдавна съобщи, че страната има и авариен проект за Церемонията по откриването, тъй като се приказва все по-усилено, че събитието е цел за атентат на няколко терористични организации.

Макрон бе безапелационен, че французите ще имат проект " Б ", както и даже проект " В ", откакто стана ясно, че единствено 300 000 души ще могат да гледат онлайн откриването, а не в началото плануваните 600 000.
 Снимка: AP/БТА
Франция е поискала от 46 разнообразни страни помощ за сигурността на Париж 2024 - чака се в столицата да дойдат 2200 задгранични служители на реда и военни.

Друга наболяла тематика е река Сена, в която ще се проведат част от надпревартие във водните спортове. Триатлонът по проект би трябвало да бъде точно във водите на парижката река, само че в последните седмици се приказва от ден на ден и повече за замърсяването й.

Парижката община влага съвсем 1.5 милиарда евро за разчистване на речното корито, само че съгласно неправителствената организация Surfrider, това деяние не е довело до кой знае какъв триумф.
 Снимка: AP/БТА
Проблеми се чакат и с превоза. Преди години се говореше за безвъзмезден публичен подобен, само че в последна сметка туристите в града по време на Олимпиадата ще заплащат по 16 евро за дневна карта или 70 евро за седмична такава.

Голяма част от локалното население (2.1 милиона) счита да бъде надалеч от столицата по време на играта поради лудницата, която ще настане с прииждащите посетители. Цените за настаняване също са галактически, като в последните месеци се приказва за двойно и даже тройно нарастване на цената за една нощувка.

И не на последно място - в разгара на Игрите е напълно действително да забележим стачки на превоза и публичните служащи.

Нещо, което е до болежка познато на Франция.

И въпреки всичко - остават 100 дни до началото на Олимпиадата в Париж.
 Снимка: AP/БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР