Обратен превоз към Италия на 22,72 т отпадъци от текстил,

...
Обратен превоз към Италия на 22,72 т отпадъци от текстил,
Коментари Харесай

МОСВ върна 23 тона незаконни отпадъци в Италия

Обратен транспорт към Италия на 22,72 т боклуци от текстил, които са импортирани в страната нелегално, е осъществен на 7 януари, оповестиха от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Това е станало допустимо вследствие на взаимоотношение сред Националния координационен център към Министерство на околната среда и водите с способените органи на страните по превоз и предназначение, както и с Oкръжна прокуратура Видин, ОД на Министерство на вътрешните работи и Главна дирекция " Гранична полиция ".

Съгласно осъществен разбор на риска от дирекция " Национален координационен център ", българска компания с букви И.Р.Г. е избрана като високо рискова по отношение на трансграничен транспорт на боклуци, по тази причина с писмо до Главна дирекция " Гранична полиция " и Агенция " Митници " министърът на околната среда и водите Емил Димитров е изискал осъществяване на прецизен надзор при всички транспорти за въпросното сдружение.

През май 2020 година е подаден сигнал от Граничен контролно-пропусквателен пункт Дунав мост 2 - Видин за транспорт на въпросната компания, осъществена е инспекция от страна на РИОСВ-Монтана, при която е открит противозаконен транспорт на 22,72 т боклуци от текстил. Получател е българското сдружение И.Р.Г., а отпадъците са с генезис от Италия.

Превозът е избран като противозаконен по реда на наредбите на Регламент (ЕО) 1013/2006 на Екологичен потенциал и на Съвета по отношение на транспорти на боклуци, според които отпадъците би трябвало да бъдат върнати от лицето, което урежда транспорта, компания от Швейцария, на упоменатата в документите по транспорта като генератор на отпадъците италианска компания.

Инициирано е следствие от Окръжна прокуратура-Видин, в хода на което е конкретизиран типът на импортираните боклуци / абсорбенти, кърпи за заличаване, филтърни материали и защитни дрехи с EWC код 15 02 03/, които според документите, съпътстващи транспорта би следвало да са текстилни материали с EWC код 19 12 08. Отпадъците са съхранявани и охранявани на терен на Пътна полиция на ОД на МВР-Монтана.

За интервала от основаването на НКЦ като оперативна работна група до края на ноември на 2020 година нерегламентираните транспорти на боклуци в процентно съответствие са намалели от 11,62 на 100 на 2,85 %, показват от Министерство на околната среда и водите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР