Обратът за Изборния кодекс и връщането на досегашния праг на

...
Обратът за Изборния кодекс и връщането на досегашния праг на
Коментари Харесай

Горанов пред bTV: Обратът с преференцията е заради усещането на ГЕРБ за отдалечаване от хората

Обратът за Изборния кодекс и връщането на досегашния предел на преференцията е обвързвана с чувството на ГЕРБ, че са се отдалечили от хората, а не толкоз със боязън от Българска социалистическа партия. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов в предаването „ Тази сутрин” по bTV.

„ Не искахме у хората да остава усещането, че променяме изборните правила и ги лишаваме от опция да вземат участие по-активно, акцентира Горанов.
ГЕРБ връща старите правила за преференциален избор (ОБЗОР) Българска социалистическа партия няма да се върнат в Народното събрание, до момента в който не се реши въпроса с машинното гласоподаване
„ ГЕРБ с цялата вреда от това да си сменим позицията със комплицирана парламентарна технология от единия до другия ден, оценяваме, че по-правилно e преференциите да останат непроменени във типа, в който са действали”, разяснява той.

По думите му е издирван оптимален баланс в Народното събрание сред настояванията на обособените партии.

„ Ние нямаме никаква причина да сме срещу преференцалния избор, защото съгласно нашите оценки той значително ни оказва помощ и задейства в самостоятелното съревнование сред участниците в листите спомагателен вот”, уточни министърът.

Той акцентира, че при гласуването на по-високия предел за преференциите предходната седмица не са се съобразили с Движение за права и свободи, а са търсили оптимално необятен консенсус сред партиите.

„ Не сме се съобразили с Движение за права и свободи, а с гласовете в дебата, обвързван с гласуването на промените в кодекса, които твърдяха, че преференциалното гласоподаване е обвързвано с корпоративен вот”, безапелационен беше Горанов.

„ Ако измененията в кодекса бяха останали във типа, в който се гласоподаваха в четвъртък, на някои млади народни представители бащите им трябваше доста повече да се бръкнат, с цел да ги създадат още веднъж такива”, уточни финансовият министър.

„ Това значи, че при ниска тежест на преференцията, когато елементарно можеш да промениш листата, можеш с всички сили и начини да въздействаш на листата и да я преподредиш”, разясни той.
Корнелия Нинова: Българска социалистическа партия не се връща в Народното събрание Случилото се през днешния ден е победа за Българска социалистическа партия, сподели Нинова
Горанов не пожела да влезе в конкретика за това, кой родител се е „ бръкнал”, само че по думите му елементарно може да се направи статистика за народни представители, които са влезнали с преференция. „ След това елементарно ще стигнете до изводите, към които аз ви наведох”, означи той.

В ГЕРБ не считам, че има такива, само че има хора, които имат персонален мажоритарен избор в обитаемоте места, които са определени, сподели още министърът.

Имаме проблеми не толкоз с дисциплината, колкото с опцията да поддържаме непрекъснато кворума в пленарната зала, призна Горанов. Проблем ще бъде разискван през днешния ден на съдружния съвет сред партиите, които поддържат държавното управление, добави той.

Сегашното държавно управление е определено с гласовете на Обединените патриоти и ГЕРБ. Ние нямаме безусловно никаква софтуерна или аритметична потребност да използваме по-голямо посланичество в Народното събрание от това, което имаме, акцентира финансовият министър.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР