Обрат в един от най-големите дипломатически скандали от последните години.

...
Обрат в един от най-големите дипломатически скандали от последните години.
Коментари Харесай

Край на дипломатическия скандал: Дъщерята на основателя на Хуауей се върна в Китай

Обрат в един от най-големите дипломатически кавги от последните години. След съвсем 3 години домакински арест в Канада дъщерята на китайския софтуерен колос " Хуауей " и основна финансова директорка на компанията се върна в родината си. Тя беше освободена, откакто американските управляващи отдръпнаха настояването си за нейното изгонване. Няколко часа по-късно Китай разгласи, че пуска на независимост двама канадци, упрекнати в шпионаж.

Китайските държавни медии приветстваха завръщането в родината на финансовата директорка на телекомуникационния колос Хуавей, Мън Ванчжоу, след повече от 1000 дни домакински арест в Канада по избрани от тях като безпочвени обвинявания в банкова машинация, съобщи Ройтерс.

Те обаче резервираха безмълвие за Майкъл Ковриг и Майкъл Спавър, двамата канадци, освободени от китайския арест явно на реципрочна основа от страна на Пекин.

Китайската централна телевизия популяризира изказване на финансовия шеф на Хуавей, написано, до момента в който самолетът й летял над Северния полюс, с цел да избегне въздушното пространство на Съединени американски щати.

В него Мън сподели, че " очите й се просълзяват ", до момента в който доближава " прегръдката на великата татковина ".

" Без мощна татковина нямаше да имам свободата, която имам през днешния ден ", добави тя.

Мън беше задържана през декември 2018 година във Ванкувър, откакто съд в Ню Йорк издаде заповед да бъде арестувана за опит за прикриване на дейности на свързани с Хуавей компании за продажба на съоръжение на Иран в нарушаване на американските наказания. След над двегодишни правосъдни борби най-после през вчерашния ден й беше разрешено да напусне Канада и да замине за Китай. Това стана след съглашение с американската прокуратура.

Според съглашението с американските управляващи, в случай че тя не го нарушава, обвиняванията против нея ще отпаднат в края на 2022-ра. Тя получи разрешението на Вашингтон незабавно да се върне в родината си.

Мън е признала, че е заблуждавала банка за бизнеса на компанията си с Иран, с което са били нарушени глобите против Техеран.

Няколко часа по-късно канадците Майкъл Ковриг и Майкъл Спавър, арестувани единствено дни след ареста на Мън, също бяха освободени, заяви канадският министър председател Джъстин Трюдо.

Днес държавната информационна организация Синхуа публично призна, че карцерът на Мън е завършил, и отдаде това на " непрестанните старания на китайското държавно управление ".

Ху Сицзин, основен редактор на близкия до ръководещата Китайска комунистическа партия таблоид " Глобал таймс ", написа в Туитър, че вследствие на " мъчителните три години " за Мън " интернационалните връзки са изпаднали в безпорядък ".

" Произволното задържане на китайци не е разрешено ", добави той.

Нито Ху, нито други медии обаче не загатнаха за освобождението на Ковриг и Спавър, а реакциите в китайския аналог на Туитър обществената мрежа Вейбо са малко и единствено апропо.

Външното министерство също отхвърли да разяснява обществено.

Китай преди този момент отхвърли да взе участие в " заложническа дипломация " и настоя, че задържането на двамата канадци не е обвързвано по никакъв метод с процедурата за екстрадиция на Мън.

Спавър беше упрекнат, че е предавал фотоси с военно съоръжение на Ковриг, и през август беше наказан на 11 години затвор. Ковриг беше в очакване на присъда.

Мън Уанджоу е известна още като Сабрина Мън и Кати Мън. Тя е по-голямата щерка на създателя на " Хуауей " - милиардера Рен Женгфей. В компанията на татко си работи от 1999г. От 2011г. става финансов шеф. Няколко месеца преди да бъде задържана през 2018 година е издигната до заместник-председател на китайския софтуерен колос.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР