Обрат по делото за ареста на пиара на бившия премиер

...
Обрат по делото за ареста на пиара на бившия премиер
Коментари Харесай

Обрат! На втора инстанция: Прокуратурата подкрепи МВР за ареста на Севделина Арнаудова

Обрат по делото за ареста на пиара на някогашния министър председател Бойко Борисов – Севделина Арнаудова.

От протокола по делото, качен в деловодството на Административния съд - София-град (АССГ), излиза наяве, че прокуратурата застава зад позицията на Министерство на вътрешните работи по проблема - карцерът ѝ е легален.

 

Делото в АССГ се пада на състав, в който има двама някогашни прокурори - тогавашната зам.-главна прокурорка Мария Шишкова и Маргарита Немска, която бе градски обвинител.

Пред тях прокурор Милен Ютеров, който се явява по делото, пледира напълно малко, само че напълно ясно: " Смятам, че касационната тъжба (на МВР) е основателна и потвърдена и ви апелирам тя да бъде почетена ".

 

Административен съд София-град е втора инстанция в процеса, заведен от Арнаудова против заповедта на Министерство на вътрешните работи за нейното задържане.

 

Мина съвещанието и делото е оповестено за решение, сподели за Българска телеграфна агенция юрист Станислава Каракушева, която пази ползите на Арнаудова.

Във връзка с изразената позиция на прокуратурата в границите на делото, че „ касационната тъжба е основателна и потвърдена “, юрист Каракушева съобщи, че „ това е персонална преценка на прокурора, който се яви на съвещанието и взе мнение с едно изречение, само че не изложи доводи “.

Според юрист Каракушева жалбата на Министерство на вътрешните работи е неоснователна, а първоинстанционното решение е вярно и законосъобразно. Поискахме жалбата да бъде оставена без почитание, добави тя. По думите ѝ районният съд се е обосновал в детайли и добави, че към издаването на заповедта за задържане има доста процесуални нарушавания.

Адвокат Каракушева, която съставлява и Владислав Горанов, уточни, че жалбата на Министерство на вътрешните работи по отношение на неговото задържане и решението на първоинстанционния съд ще бъде прегледана при започване на декември.

По мотив следствието, поради което бяха задържани Борисов, Арнаудова и Горанов, юристът уточни, че след задържането с тях са извършени разпити в качеството им на очевидци, само че по-късно повече не са викани и търсени.

 

През март Севделина Арнаудова бе задържана дружно с водача на ГЕРБ Бойко Борисов и някогашния финансов министър Владислав Горанов.

 

Тримата прекараха в ареста към 24 часа по формирано по неотложност дело за изнудването на предприемача Васил Божков. След това обаче Софийската градска прокуратура отхвърли да им повдигне обвинявания и тримата бяха освободени. Освен това държавното обвиняване влезе с остри несъгласия с Министерство на вътрешните работи до каква степен дейностите на министерството са законни. В последна сметка следствието за изнудването на Божков бе поето от Софийската градска прокуратура и информация за това какво се случва по него липсва. Известно е единствено, че до Дубай е изпратена поръчка за разпит на Божков в качеството му на очевидец, само че няма отговор от тамошните управляващи. Както и че са направени 10 компютърно-технически експертизи, които се проучват, написа " Сега ".

 

На втора инстанция мина и заповедта на Борисов, като тя бе дефинитивно оповестена за противозаконна. За тази на Арнаудова Софийският областен съд отсъжда, че е противозаконна, само че след обжалване от страна на Министерство на вътрешните работи, тя стига до Административния съд.

 

Предстои тримата административни съдии да кажат последната си дума по делото за ареста на Арнаудова.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР