Обрасли пътища с трева, стърчащи клони, липсващи или поставени не

...
Обрасли пътища с трева, стърчащи клони, липсващи или поставени не
Коментари Харесай

Пътищата на смъртта! Над 70% от пътищата у нас са опасни


Обрасли пътища с трева, стърчащи клони, изчезнали или сложени не на място знаци, изтрита маркировка, погрешно сложени мантинели – това са единствено част от детайлите на пасивната пътна заплаха. Тяхното коригиране би довело до понижаване на злополуките и жертвите на пътя. Инвестициите не са огромни и се правят оценка на към 10.5 млн. лева

Ограничителните и интелигентни пътни системи са гаранция за по-голяма сигурност на пасажерите, по-малко провали на транспортните средства и най-важното избавят човешки животи, сподели Николай Иванов, ръководител на Българската браншова асоциация "Пътна сигурност " (ББАПБ) на конференция по пътна сигурност, извършена през седмицата в Правец. Тя е част от европейския план RADAR, който има за цел да направи оценка на риска по пътищата в Дунавския район. В него вземат участие 11 страни, измежду които и България.

Въпросът с пътната сигурност през последните години стана настоящ след голям брой тежки пътни произшествия. При последния край Своге жертвите доближиха 20 души. Това наложи кабинетът да обръща от ден на ден внимание на казуса. Бившият районен заместник-министър Малина Крумова беше натоварена от премиера Бойко Борисов със задачата да сътвори нова държавна организация по пътна сигурност, написа dunavmost.bg.



Неправилно сложена пътна мантинела на автомагистрала "Тракия ", която е рискова за водачите

Моментната фотография на пътищата у нас демонстрира, че над 70% от тестваните 641 км са рискови. Страната ни е отпред по починали на пътя в Европа - 96 на 1 млн. души. Преди нас е единствено Румъния. Дори съседите ни Сърбия и Македония, които не са част от Европейски Съюз, имат по-ниска смъртност при произшествия - 80 на 1 млн. души, а в Исландия, Швеция, Англия, Малта, Холандия при пътни произшествия умират под 40 на 1 млн. души. Това демонстрират резултатите от европейския план SENSoR, извършен в 14 европейски страни, които са създали оценката на риска на пътя. Тя демонстрира вероятността от злополука и до каква степен пътят защищава от настъпване на съдбовен край след произшествие.

Министерство на вътрешните работи обаче е резервирано към тези данни. Причината е убийството на журналистката Виктория Маринова, тъй като подправени вести съумяха да заблудят освен представители на Европейската комисия, само че даже и самия ръководител на Организация на обединените нации Антонио Гутиереш, че няма независимост на словото у нас, означи заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов от квотата на Вътрешна македонска революционна организация, по време на конференцията. След "лиричното " му, по негови думи, отклоняване той вси отново призна, че индикаторите ни във връзка с пътната сигурност не са положителни като се стартира от инфраструктура, пътна сигнализация, равнището на травматизъм и се стигне до теоретично и практическо образование на бъдещите водачи и успеваемостта на контрола по пътищата.

Сега страната взима ограничения по пътна сигурност напълно по рекомендации на прокуратурата, сподели Камен Кичев, който е член на Българската браншова асоциация "Пътна сигурност " (ББАПБ) и изпълнителен шеф на "ПСТ Груп ".

Визия нула – непостижима цел

Затова осъществяването на заложената цел в Националната тактика за възстановяване на сигурността по пътищата, така наречен Визия нула от 388 починали през 2020 година наподобява непостижима, счита Алекси Кисяков, някогашен началник на КАТ.

Въпреки подхванатите ограничения за понижаване на жертвите, за предходната година техният брой остава релативно висок – 682. Подобна е обстановката и с броя на ранените. Заложено е техният брой да бъде редуциран до 6363 приз 2020 година, само че за предходната година те са били 8680.



Източник: Министерство на вътрешните работи

Анализът на данните демонстрира, че страните, които са подхванали ограничения по пътна сигурност доста са понижили броя на жертвите за интервала 2010 – 2017 година, сподели Кисяков. Най-голям спад регистрира Естония от 39%, като починалите са 36 души на 1 милион, следвана от Гърция с 38% спад до 69 на 1 млн. души. За Българиянамалението е с 9% до 96 починали на 1 милион.

Неправилни маневри, превишена скорост, лишаване на преимущество, погрешно изпреварване, нахлуване в насрещната лента – това са главните аргументи за злополуките у нас, сподели комисар Росен Рапчев, шеф на отдел "Пътна полиция " при Главна дирекция "Национална полиция ". Той уточни, че равнищата на шофиране без брошура, след алкохол и опиати остават високи.



Източник: Министерство на вътрешните работи

Само за първите девет месеца на годината от КАТ са засекли 15 221 водачи без брошура, 8867 - след приложимост на алкохол и 2444 - на опиати. Автомобилите, останали без регистрационни табели, са 13 795.

Пътища с черни точки

Освен инспекциите на пътните служители на реда е належащо да се вършат и одити на пътя според европейската инструкция за пътна сигурност. Тяхната цел е да се направи самостоятелна оценка, която да открие проблеми на най-ранен стадий още при проектирането, с цел да ги смекчи или отстрани, тъй че да ограничи риска на другите групи участници в придвижването по време на употребата на пътя, изясни инж. Росица Спасова, инспектор по ПБ от ББАПБ и шеф на "Трансконсулт 22 ".

По думите ѝ одитът по пътна сигурност е значим, тъй като икономисва разноски от предотвратени произшествия, води до по-високо качество на плановете и по-добри уреди. Росица Спасова сподели, че одити се правят, само че направените рекомендации по-късно не се извършват и даде за образец подобен с автомагистрала "Тракия " с погрешно сложени мантинели и знаци.

От пътната организация обясниха, че вършат всеки месец инспекции на автомагистралите, на пътищата първи и втори клас – на тримесечие, а на трети клас – на половин година. Признават, че има проблеми с маркировката и пътните знаци, само че се оправдават с неналичието на пари. При нужен бюджет за пътни знаци от 3 млн. лева, АПИ разполага единствено с половината сума. Средствата за пътна маркировка са пък едвам 5.5 млн. лева, което е близо четири пъти по-малко от нужните, уточни Дафинка Пангарова от АПИ.



Източник: АПИ

В същото време почистването на шубраци и клони край пътя усъвършенства видимостта и предотвратява до 5% от всички произшествия, слагането на защитни огради или диги – с до 50%, подмяната на сбъркани пътни знаци - до 10% по-малко произшествия, а сигнализирането на рискови завои – с до 35%, демонстрират данните, сподели Росица Спасова.

По думите ѝ най-характерните дефекти, откривани при инспекция на автомагистрали, са неприятно отводняване, незадоволително разстояние сред пресичания, неосигурена минимална дължина на ускорителните шлюзове, изчезнали или погрешно сложени уреди за пасивна сигурност, като мантинели да вземем за пример, оптическо поглъщане на трасето.

Поради липса на средства сигнализирането за тези проблеми може да става с "черни точки ". Това е триъгълният знак, върху който има черна точка за място с централизация на пътно транспортни катастрофи. Според евроизискванията те би трябвало да се слагат единствено краткотрайно, до момента в който се вземат ограничения за премахване на казуса, само че у нас сложени един път остават за непрекъснато.



Според Росица Спасова е належащо да се разшири обсегът на одита по пътна сигурност и процедурата да стане наложителна преди въвеждането на пътя в употреба с така наречен Акт 16. Освен това, според положителните европейски практики, одити би трябвало да се организират от подготвени специалисти или най-малко ръководителят да има документ по пътна сигурност.

У нас това се прави най-вече от Агенция "Пътна сигурност ", в която огромна част от регионалните пътни ръководства няма даже нито един квалифициран пътен инженер, а какво остава за сертифициран инспектор, настояват от ББАПБ. От АПИ признават, че имат проблем с фрагментите поради ниското възнаграждение.

Какво да се прави

Необходима е оценка на положението на цялата пътна мрежа в страната – над 41 000 км републиканска и общинска мрежа, сподели Николай Иванов. По този метод ще има ясна картина за положението на пътната мрежа у нас.

Необходимо е също по този начин да се оцени ясно риска от смъртност и пострадване по пътищата. Следващата стъпка е да се направи проект за ремонт, рехабилитация и поддръжка на цялата инфраструктура за интервал от 15 години. За това би трябвало да се употребява опитът на целия разполагаем запас в тази област – проектанти, пътни специалисти, инспектори по пътна сигурност, представители на браншови организации и сдружения, сподели Иванов.

Много значимо е да се вкара и интегрирана осведомителна система за разбор на пътната инфраструктура, тъй като това може да понижи до 30% разноските за пътища у нас, сподели Калин Калчев от ББАПБ.

Чрез камери и умни технологии могат да се наблюдават пътища, да се вършат разбори на секторите с централизация на пътно-транспортни катастрофи, да се осведомят водачите за положението на пътя, уточни Калчев.

През септември 2015 година АПИ пусна мобилното приложението LIMA, което да дава настояща информация в действително време за затворени пътища, поправки, тапи, произшествия, обходни направления. Въпреки че е в приложимост повече от три години, досега от АПИ не са отчитали обществено какъв е резултатът от него и до каква степен се употребява от водачите.



Опасно пътно оборудване на автомагистрала "Тракия "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР