Обръщението на мексиканския президент към профсъюза предполага, че престъпността не е проблем

...
Президентът на Мексико произнесе своята предпоследна реч към профсъюза и
Коментари Харесай

Президентът на Мексико произнесе своята предпоследна реч към профсъюза и може би това, което беше най-впечатляващото неговата 1/2-часова реч беше това, за което той не говореше: наркотици, престъпност или наркокартели

От Associated Press 1 септември 2023 г., 16:42 ч. Мексико е под де факто контрола на наркокартелите, но президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор спомена бандите — и наркотиците — точно нула пъти.

Мексико също има над 111 000 изчезнали хора, които не бяха споменати в речта.

Престъпност като цяло заслужаваше по-малко от една минута от речта на президента, която се фокусира почти изцяло върху това, което президентът разглежда като успехи на своята администрация.

Например, той цитира спад в нивото на бедност в Мексико от 49,9% от населението през 2018 г. на 43,5% през 2022 г., въпреки че това отчасти се дължи на огромното увеличение на паричните преводи, парите, изпращани у дома от мексиканци, работещи в чужбина.

Единственото нещо, което Лопес Обрадор трябваше да каже относно политиката за сигурност, беше, че неговата стратегия за борба с престъпността работи, въпреки че убийствата остават на исторически високи нива.

„Нашата стратегия за прилагане на принципа, че мирът е плод на справедливостта, работи добре“, каза президентът, споменавайки програми за обучение и младежи, които според него ще намалят редиците на вербуваните за наркобанди.< /p>

Той твърди, че Мексико е отбелязало спад от 17% в убийствата при неговото управление, но всъщност убийствата вече са намалели с около 7% от пика си в средата на 2018 г., когато Лопес Обрадор встъпва в длъжност през декември същата година. Президентът по същество си приписва заслугите за спада, който започна при неговия предшественик Енрике Пеня Нието.

Най-надеждното преброяване, публикувано през юли, показва, че убийствата в Мексико са намалели с 9,7 % през 2022 г. спрямо 2021 г., първият значителен спад по време на настоящата администрация. Националният статистически институт на Мексико каза, че през 2022 г. са извършени 32 223 убийства.

Коефициентът на убийства на 100 000 жители в страната е спаднал от около 28 през 2021 г. на 25 през 2022 г. За сравнение, Процентът на убийства в САЩ през 2021 г. е бил около 7,8 на 100 000 жители.

Въпреки това, броят на убийствата в национален мащаб изглежда по същество стабилизиран през първата половина на 2023 г., когато имаше 15 122 убийства, в сравнение с 15 381 през същия период на 2022 г. При сегашния темп администрацията на Лопес Обрадор ще стане свидетел на много повече убийства, отколкото всеки от неговите предшественици.

Това е обичайно за мексиканските президенти е да рекламират успехите на администрациите си в обръщенията за състоянието на съюза и да омаловажават проблемите, но Лопес Обрадор е довел това до крайност.

Не се споменава фактът, че производителите на липа в южно Мексико казват, че заплахите от наркокартели и исканията за плащания за защита са достигнали нива, невиждани от 2013 г. Не се споменава и фактът, че конфискациите на метамфетамини са се увеличили от около 36 тона общо от 2022 г. до колосалните 230 тона през първите осем месеца на 2023 г.

През юли правителствената статистическа агенция на Мексико призна, че е трябвало да плаща на банди, за да влязат в някои градове, за да направят преброяването миналата година.

И през последните месеци Мексико стана свидетел на случаи на бруталност и контрол на наркокартелите, каквито не беше виждал от най-мрачните дни на наркотиците 2006-2012 г. война.

Служители по сигурността признаха, че през последните месеци служители на реда и войници са били мишена на крайпътни бомби, коли бомби и дронове, хвърлящи бомби.

В западния щат Халиско през август се появиха видеоклипове, показващи как млад мъж, отвлечен от наркокартел - един от група от петима приятели - е принуден да екзекутира един от своите колеги жертви. Принуждаването на жертвите да се бият една срещу друга до смърт беше отличителна черта на прословутия картел Zetas през 2011 г.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР