Обръщам се към ЦИК - имате всички основания да преразгледате

...
Обръщам се към ЦИК - имате всички основания да преразгледате
Коментари Харесай

Денков: ЦИК да преразгледат решението си и да възстановят машинното гласуване

Обръщам се към ЦИК - имате всички учредения да преразгледате вчерашната си заповед и да върнете машинното гласоподаване. Министерство на вътрешните работи е готово при смяна на решението да достави машините в точния момент в обитаемоте места. Това сподели министър председателят Николай Денков на изключително изказване в Министерския съвет.

Решението на ЦИК е взето в прорез с Изборния кодекс, акцентира министър председателят. Смятам, че това е корист и нарушаване на Изборния кодекс, продължи той.

Министерският съвет е подготвен незабавно да гласоподава оставката на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев, сподели Денков. Той чака такова предложение да постъпи от сегашния началник на организацията.

Над 660 хиляди бюлетини бяха оповестени за недействителни на последните избори с хартия. Можем единствено да гадаем какъв брой от актуалните кметове са определени с тях, сподели министър председателят.

 

" ЦИК забрани гласуването с машини. Това решение се основава единствено на един отчет на ДАНС, в който наблюдения, които са направени в следена среда, са интерпретирани манипулативно и са направени внушения, че някой може да манипулира машинния избор ", сподели той.

Според него отчетът на ДАНС не отговарял на законовите условия. " Създава се усещането, че преднамерено липсва детайлът на класифицирана информация, с цел да може да се популяризира бързо ", продължи Денков.

Според него ЦИК преднамерено са внушили, че без тяхно познание са излезели машини от складовете.

" ЦИК заблудиха обществото, че решението за засвидетелствуване на машините е подписано единствено от зам.-министър на електронното ръководство. То е подписано и от Българския институт по метеорология и от Българския институт по стандартизация ", добави Денков.

" Всичко е направено в последния миг, с цел да няма реакции от другите институции като Върховен административен съд да вземем за пример. След години събитията от вчерашният и днешния ден ще се преглеждат като типичен образец на интензивно мероприятие за опорочаване на изборния развой ", продължи той и прикани ЦИК да преразгледа решението си.

 

Ако продължи това напрежение, няма смисъл да има кабинет. Важно е да вземаме верните решения - досега това ставаше. Но това, което се случва сега е доста зад границите, които са допустими, добави той.

 

Премиерът сподели, че Министерският съвет няма да разгласява отчета на ДАНС и го назова манипулативен.


Не виждам за какво да представям един отчет, който съставлява операция. Да я разпространиш на уеб страницата на Министерския съвет, значи да легитимираш една неистина, уточни още Денков.

 

Процесът на верифициране е делегиран на този зам.-министър, тъй като това подхожда на неговата експертиза, той работи в екип. Затова отговорността е на неговите рамене. Той е претрупан с тази заповед и дружно с специалистите са се подписали единомислещо, че всичко е наред. ЦИК трябваше да изчакат. Още една дезинформация беше казана, това, което е показал министър Йоловски е, че документът за верификация не е показан, тъй като не е подписан, защото тя би трябвало да завърши през днешния ден. А ЦИК го показаха, че е два ли не в никакъв случай няма да има подобен документ, уточни Денков.

 

Процесът с верификацията не е обвързван с доставките на машините. Например, тези в чужбина сме ги изпратили доста преди този момент, сподели той.

Ако министър Йоловски е нарушил разпоредбите, тогава има смисъл да му се желае оставката. Аз не виждам такава причина. По отношение на зам.-министъра ще бъде направена инспекция, добавя той.

 

В отчета са включени правилни обстоятелства - да имало е подобен запис, такива фотоси, само че не са правилни заключенията, достатъчно  е било да се направи инспекция за какво се прави това. Тези снимки  и записи са направени в предпазена стая под видеонаблюдение. Там са били 10 индивида, сподели Денков.

 

В отчета има доста погрешни изказвания. Те просто не са правилни. Това, което е значимо в тази ситуация е дали машините могат да се употребяват за изборите - това се удостоверява с отчета на Министерството на електронното ръководство. ЦИК нарушиха Изборния кодекс, през днешния ден евентуално отново ще го нарушат, само че всички би трябвало да съблюдаваме техните решения, с цел да не създадем риск за изборите.

 

Хората да не се тормозят - на следващия ден да отидат и да гласоподават, с каквото желаят и с каквото могат, само че е значимо да имаме оптимално доста хора дали своят вот. Членовете на комисиите доста да внимават там, където се гласоподава с хартия и има заплаха да се основат невалидни бюлетини, сподели той.

 

Не имам вяра този манипулативен отчет да е инцидентен, добави той.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР