Обработка срещу кърлежи се извършва от няколко седмици в парковете

...
Обработка срещу кърлежи се извършва от няколко седмици в парковете
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: До 12 часа кърлежите не пренасят болести

Обработка против кърлежи се прави от няколко седмици в парковете и градинките в София. Тази заран бяха напръскани зелените площи в Борисовата градина. В Южния парк също е направена повторна обработка на зелените площи.

Преди дни дете беше нахапано от кърлежи в Южния парк, като от главата му бяха махнати над 50 кърлежа.
Бум на кърлежите в София Дъждовете ли са отговорни или закъсняла обработка на зелените площи?
Цезарина Илиева – шеф на отдел „ Паразитология” в РЗИ-София, изясни, че детето е попаднало на мястото където са снесени яйцата на кърлежа. По думите и майката е реагирала доста вярно, като е завела детето незабавно на доктор.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Детето е било към фонтана в Южния парк, в едни шубраци, там очевидно е имало гнездо, където са снесени яйцата на кърлежа. По главата на детето е имало над 50 от бебешките форми на кърлежа. Те са по-малко инфектирани и по-малко рискови, обаче постоянно когато човек е ухапан в парк, вероятността да хване Лаймска болест е повече от 20%, както и други кърлежови заболявания. Тези заболявания обаче не са рискови и се лекуват с антибиотици. За деца се дава макролиден антибиотик „, изясни в предаването „ Тази сутрин” проф. Тодор Кантарджиев – шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Лимфите са бебетата на кърлежа, нимфи са юношите, а имало е възрастният кърлеж, изясни още проф. Кантарджиев като означи, че най – инфектирани са женските. До 12 часа кърлежът обаче не може да придвижи никаква болест, в случай че до 24 бъде свален няма да съобщи заболяванията, които са по кърлежите в градинките, уточни професорът.

Единият метод за събаряне на кърлеж е да се издърпа със здрав конец, а другият – да се извади с чиста стерилна игла. Според проф. Кантарджиев добре е тези процедури да се правят от медицински експерти.

Снимка: btvnovinite.bg

Той изясни още, че с цел да се спре разпространяването на кърлежите не е задоволително единствено да с е напръскат зелените площи, би трябвало да се обезпаразитят и бездомните кучета, както и да се третират парковете и каналите против гризачи.

Димитър Денчев, шеф на „ Зелена система” в столичната община, изясни че климатичните условия са такива, че е удобно разпространяването на кърлежите.

Препаратите с които се пръска, са безвредни за жителите, стига те да съблюдават, увери той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР