Оборотите в търговията на дребно у нас записват спад в

...
Оборотите в търговията на дребно у нас записват спад в
Коментари Харесай

Оборотите в търговията на дребно продължават да забавят растежа

Оборотите в търговията на дребно у нас записват спад в темпа на напредък за пети месец поред, сочат данните на Националния статистически институт.

През септември, оборотите в търговията на дребно (без коли и мотоциклети) записват покачване от 8.4% по отношение на същия месец на предходната година. Това е следващ месец на закъснение на растежа. За съпоставяне, нарастването през август бе 12%, през юли възлизаше на 20.2%, растеж от 22.7% бе регистриран през юни, а май донесе покачване от 23.9%.
 Инфлацията скочи до 9-годишен най-много Инфлацията скочи до 9-годишен най-много
Годишната инфлация в България скочи до 9-годишен най-много към края на септември тази година, достигайки равнище от 4.8%, сочат данните на...

За последно търговията на дребно ускори растежа си през април, когато регистрира скок от 25.9% на годишна база, по отношение на растеж от 17.3% през предходния месец март.



Индекси на оборота в раздел „ Търговия на дребно, без търговията с коли и мотоциклети “. Оборотите забавят годишния напредък за пети месец подред; Източник: Национален статистически институт

 През септември 2021 година в съпоставяне със същия месец на 2020 година е регистрирано нарастване на оборота при: търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 11.8%), търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения (с 5.9%), и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.5%).
 Оборотите на търговците свиват темпа на напредък четвърти месец поред Оборотите на търговците свиват темпа на напредък четвърти месец поред
Оборотът в търговията на дребно у нас свива годишния си ритъм на напредък за четвърти месец поред, сочат предварителните сезонно изгладен...

В търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали растеж е регистриран при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински артикули - с 35.1%, търговията на дребно с компютърна и информационна техника - с 13.0%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други артикули за бита - с 10.3%, и търговията на дребно с разнородни артикули - с 3.6%. Понижение се следи при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения - със 7.6% и търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.8%.

На месечна база, оборотите в търговията на дребно регистрира покачване от 0.6% по отношение на предходния август.

През септември 2021 година се следи нарастване на месечна база на оборота при търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.3%) и търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения (с 0.3%), до момента в който при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано понижение (с 0.6%).

По-съществено повишаване на оборота в търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е записано при търговията на дребно с компютърна и информационна техника - с 4.0%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински артикули - с 3.2%. По-голямо понижение е регистрирано при търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.3%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР