Оборотът на услугите в сектора на информационните и комуникационни технологии

...
Оборотът на услугите в сектора на информационните и комуникационни технологии
Коментари Харесай

Зам.-министър Манолев: Отчитаме увеличение от 300% в оборота на услугите в ИКТ сектора за последните 7 години

Оборотът на услугите в бранша на осведомителните и информационни технологии в България се е нараснал с 300% за последните 7 години и доближава 2,5 милиарда евро.

Това заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на откриването на Европейската конференция “EURONET-среща на италианските търговски камари в Европа – иновация и интернационализация през цифровото общество в подтекста на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 “.
„ Ерата на цифровата промяна настава скоростно, с капацитет да промени напълно бизнеса и обществото. Затова би трябвало да работим с разбирането, че не трябва да изоставаме от неизбежните процеси на цифровизация на стопанската система “, уточни зам.-министър Манолев.

По думите му, доколкото развиването на бранша на осведомителните и информационните технологии е самобитен барометър за процеса на цифровизация, България има добра изходна база.

„ По данни на ЕВРОСТАТ брутната добавена стойност на ИКТ бранша е на стойност 1.14 милиарда евро и нараства стабилно. По последни данни в бранша са заети към 51 хиляди души, като броят им нараства с 7%, спрямо миналата година “, акцентира Александър Манолев.

Въпреки позитивните данни, икономическият заместник-министър подчертава, че това не е задоволително, тъй като дигитализацията е едва застъпена или изцяло отсъства в редица браншове на стопанската система ни. „ Особено закъснение има в дребните и междинните предприятия, а точно те са гръбнакът на българската и европейската стопански системи “, сподели той и добави, че се работи за основаването на обща тактика за внедряване на артикули, технологии, бизнес модели и процеси от Индустрия 4.0.

В събитието, което е част и от програмата на Българското председателство, присъединяване взеха и министърът на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова, Стефано Балди, дипломат на Италия в България, Гаетано Еспозито, основен секретар на Асокамерестеро, Огнян Златев, началник на Представителството на Европейската комисия в България, Владимир Данаилов, изпълнителен шеф на Sofia Investment Agency и други

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР