Обори ли Хосеп Гуардиола най-големите си критици, след като като

...
Обори ли Хосеп Гуардиола най-големите си критици, след като като
Коментари Харесай

Един от най-великите или всеки може с пари: Гуардиола постигна мечтата си

Обори ли Хосеп Гуардиола най-големите си критици, откакто като изведе " Манчестър сити " до желан триумф в Шампионската лига. Този въпрос евентуално ще се задава в идващите дни и няма да получи еднопосочен отговор, макар историческия требъл, който " жителите " реализираха през сезона.

Гуардиола, който е отпред на " Сити " от 2016 година, постоянно беше упрекван, че не може да завоюва Шампионската лига без Лионел Меси, който беше в състава му в " Барселона " през 2009 и 2011 година

При следващия си опит Гуардиола най-сетне съумя.

" Той е най-великият треньор в историята на футбола. Не единствено поради 17-те му значими трофея, само че поради това, че промени футбола ", побърза на напише футболният анализатор Гилем Балаг за BBC. Той е създател и на книга за Гуардиола.

Оценката за уменията на каталунския експерт обаче не идва единствено от Балаг. Макар и това да бъде субективна оценка, откакто величия във футбола като Ринус Михелс, Йохан Кройф, Еленио Ерера или сър Алекс Фъргюсън, работят в напълно други столетия.

Признанието за работата на Гуардиола обаче ивда от всички страни. Бившият нападател на " Арсенал " и " Барселона " Тиери Анри също го дефинира за неоспорим №1.

Предначертан триумф

С требъла, който " Сити " завоюва през сезона (титла във Висшата лига, Купата на Англия и Шампионската лига), тимът се подрежда до градския си противник " Манчестър юнайтед ", постигнал това през 1999 година Преди мача Гуардиола е получил известие с благопожелание за триумф точно от Алекс Фъргюсън.

" За мен е чест да се наредя до Алекс Фъргюсън. Получих известие от него тази заран, което ме докосна много, беше доста благо ", сподели Гуардиола пред кореспонденти след финала.

Той удостовери думите си, изречени преди срещата, че " Интер " е костелив орех ".

" Сега съм изтощен, укротен, удовлетворен. Беше толкоз сложен мач, споделих ви, че " Интер " е доста твърд тим, в действителност добър. Казах и на футболистите на почивката да бъдат търпеливи, че би трябвало да имат шанс, тъй като това е като мятане на монета. Но сякаш този триумф беше предначертан и купата ни принадлежи ".



Той отхвърли да приказва незабавно за идващия сезон, надявайки се само на отмора.

" Сезонът беше доста дълъг, в този момент нямам сила да мисля за идващия. Нуждаем се от отмора, макар че момчетата ми имат интернационалните мачове. ФИФА и УЕФА би трябвало да помислят върху това ", сподели още Гуардиола, само че и отговори на въпрос дали " Сити " към този момент е измежду водещите тимове в Европа.

" В момента сме единствено с 13 европейски купи зад " Реал " (Мадрид). Ако те се провиснал малко може да ги настигнем ", пошегува се мениджърът на " Сити ". " Някои тимове изчезват изцяло, откакто завоюват Шампионската лига, ние не би трябвало да позволяваме това ".

Парите не са всичко

Безспорните триумфи на Гуардиола приказват изрично за неговите качества. Настоящият управител на " Сити " обаче постоянно е търпял рецензии и за избора на тимове, в които работи.

След фурора с " Барселона ", довел до три следващи трофеи в Ла Лига, две купи, две Шампионски лиги и още седем други трофея, той одобри офертата на " Байерн " (Мюнхен). Избор, считан за закостенял и " игра на несъмнено " поради по-малката конкуренция на баварците и финансовата им мощност по отношение на останалите тимове в Германия.

След три следващи трофеи в Бундеслигата, само че и три отпадания на полуфинал в Шампионската лига, Гуардиола пое в посока " Сити ", където е към този момент седми сезон. В тях той завоюва пет трофеи, 4 пъти Купата на Лигата, два пъти ФА къп и още два Къмюнити шийлд.

В Манчестър Гуардиола получи безграничен финансов запас, като похарчи внушителната сума от 1.2 милиарда евро за нови футболисти.

 С президента на
© Reuters

С президента на " Сити " Халдун Ал Мубарак.

Успехите на тима му обаче възвърнаха част от инвестицията, напомняйки че парите не са всичко, в случай че не се харчат вярно.

" Да, Гуардиола получава огромни средства, само че по какъв начин да не му ги дадат, когато той подсигурява триумфи. Да погледнем " Манчестър юнайтед ", където от 2013 година са изхарчени над 1.5 милиарда, само че тимът по този начин и не се бори за първите места. А какво да кажем за ПСЖ, които не могат да завоюват Шампионската лига с още по-големи вложения ", разяснява Гари Линекер по BT Sport след финала в Шампионската лига.

Истеричен, изискващ или визионер

Всеки футболист, асистент или чиновник, работил с Гуардиола го разказва по друг метод. И реакциите, които провокира мениджърът на " Сити " са разнопосочни.

" Той умее да те убеди, че това, което споделя, ще се случи в мача. Пеп вижда футбола, като никой различен ", разяснява някогашният капитан на " Сити " Фернандиньо, а Хавиер Маскерано, играл под негово управление в " Барселона " прибавя:

" Преди финала през 2011 година той ни говореше, какво ще се случи, сподели ни да затворим очи и да слушаме. На терена си мислех " Това към този момент съм го виждал, Пеп към този момент ми го описа ".

 Един от най-великите или всеки може с пари: Гуардиола реализира фантазията си
© Reuters

Покойният Йохан Кройф, който е треньор на Гуардиола в " Барселона ", го разказва като " човек, който желае да направи футбола по-добър и да качи тима си на друго равнище ".

Има такива, които акцентират и отрицателните страни в характера на Гуардиола. Близките му другари регистрират, че може да бъде нервен. Футболистите постоянно прибавят, че дадени извършения се вършат още веднъж и още веднъж, само в търсене на съвършенството.

Рано или късно обаче всички одобряват философията на треньора: " Ако Пеп ми каже да скоча от козирката на " Камп ноу ", ще го направя, тъй като евентуално има добра причина за това ", споделя преди години някогашният състезател на " Барселона " Даниел Алвеш.

След дългочаканата европейска купа, единствено Гуардиола знае какво следва за " Сити ". Мениджърът има контракт за още два сезона. Често обаче Гуардиола е започвал да трансформира тима си и играчите в него след сполучлив сезон. Дали това ще се случи и през лятото, следва да разберем.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР