Обонянието на кучетата може да служи за откриване и ранна

...
Обонянието на кучетата може да служи за откриване и ранна
Коментари Харесай

Специално обучени кучета надушват болни от коронавирус

Обонянието на кучетата може да служи за разкриване и ранна диагностика на COVID-19, освен това с акуратност сред 96 и 100%, по методиката на френски професор от националното ветеринарно учебно заведение край Париж.

Френското ноу-хау към този момент се ползва в над 35 страни по света. Кучета, които откриват COVID-19 към този момент работят по летищата в ОАЕ и Финладия, с цел да тестват пасажери.

Оказва се, че четириногото може да детектира ковид даже при хора, които не демонстрират признаци.

Те са лоялни, работливи и имат ненадминато подушване. Кучетата са най-хубавия другар на индивида! А през днешния ден му служат правилно, освен в живота, само че и в битката за него.

Още през войната избавителни кучета се употребявали за санитарни цели. Претърсвали окопите и бойните полета с цел да откриват ранени бойци. И през днешния ден, съвсем като на фронта четириногите любимци още веднъж служат – този път в борбата с Коронавирус -19.

„ Когато преди година Ковид се появи, взехме решение да проверим дали кучетата са способни да откриват вируса. В началото ни се струваше като полуда, само че лансирахме програмата и видяхме какъв брой добре работи “, споделя проф. Доминик Гранжан.

Не единствено, че работи, само че и го прави с висока успеваемост. Екипът на Професор Гранжан регистрира резултати с акуратност сред 96 и 100 %.

„ Конкретно, ние работим с проби от пот, защото тя не е заразна. Натривките се взимат от региона под мишниците посредством компреси, а кучето се образова да разпознава характерната миризма на потта когато индивидът е притежател на вируса. В началото работехме единствено с проби от пациенти, за които знаехме, че имат ковид, само че след това видяхме, че кучетата са способни да надушват вируса даже при хора, които не демонстрират признаци “, споделя проф. Гранжан.

Френската методиката набира бързо скорост и скоро експерти от Франция предават своето ноу хау на повече от 35 страни от света. Днес тя се ползва сполучливо по летища в ОАЕ и Финландия.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР