Обогатяването на начините на научаване може да доведе до изключително

...
Обогатяването на начините на научаване може да доведе до изключително
Коментари Харесай

Тайната на успешното учене

Обогатяването на методите на научаване може да докара до извънредно бърз триумф, откриха учени при ново проучване по казуса.  В продължение на години техниката на “вмъкването ” при учене е била загадка, непокътната главно от професионалните учени.

“Вмъкването ” съставлява практикуването или заучаването на разнообразни умения в бърза поредност. Така да вземем за пример, когато “вмъкват ”, играчите на тенис могат да практикуват форхенди, бекхенди и сервиси дружно.

При музикантите “вмъкването ” може да значи упражняването на акомпанименти, арпежи и октави в една и съща сесия на научаване. Разбира се, това е общ термин за доста и разнородни техники, които се отнасят за методите, по които хората учат в разнообразни области на живота, науката и изкуството.

Традиционната процедура е тъкмо противоположната: тенис играчите посвещават една трениворка на форхенда, друга на бекхенда и трета на сервиса. А музикантите упражняват в един урок единствено акомпанименти, в различен – арпежи и по този начин нататък.

Ползите от техниката на “вмъкването ” са били демонстрирани при проучване на моторните умения. Така например при играчите на бейзбол в колежите заучаването на даден удар, при който топката лети с избрана крива, е било доста ускорено и усъвършенствано при потреблението на техниката на вмъкването. Подобно усъвършенстване е имало и при проучване върху особеностите при баскетболната пукотевица.

Новото проучване показва и невероятния капацитет на техниката при ученето на математика при децата. Деца, които са учили математика с включена техника на проникване, при която са били употребявани разнообразни методики, са показали с 25% по-добри резултати от останалите деца в контролна група.

Източник: Psy Blog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР