Обобщението показва, че освен човешките останки, сред находките е и

...
Обобщението показва, че освен човешките останки, сред находките е и
Коментари Харесай

Нова Информация! Изровиха Пет Човешки Скелета Край Асеновград! България Се Опули, Това Са Самите

Обобщението демонстрира, че с изключение на човешките остатъци, измежду находките е и част от постройка, за която археолозите допускат, че е жилищна. Засега не могат да се дефинират същността и функционалностите й с акуратност, защото от нея е разкрита напълно дребна част, която е и много разрушена. Човешките скелети са открити при нормални условия.

" Провеждани са естествени християнски погребения и няма нещо, което да е свръх забавно ", сподели ръководителят на проучавнията Здравка Коркутова пред " Актуално ".

Откритията са на детски и възрастни човеци, а новооткритите гробове са част от Средновековен некропол, на който археолозите попаднаха преди годиниТ Предполага се, че гробовете са на небогати християнски фамилии, защото в тях не е положен никакъв инвентар. Предстои антрополозите да открият точните възраст и пол на откритите тела. Здравка Коркутова не пожела да разяснява финансовата част за осъществените разкопки, като акцентира, че средствата са отпуснати от Министерството на културата. В теренните проучавния тази година, като доброволци се включиха някогашни и сегашни студенти от Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “. Дали ще бъдат осъществени археологически разкопки и през идната година, към момента не е ясно. Интерес за откривателите на този стадий съставлява северната стена на крепостта „ Воден “. Мястото се изследва за четвърта поредна година. Засега са открити общо 33 гроба, за които се допуска, че датират от 13-ти век, като огромна част от скелетите са детски. За времето на четиригодишните изследвания в листата с находките са златна обеца, монети и средновековни керамични фрагменти.

Археолозите свързват името на крепостта " Воден " със основателя на Бачковския манастир и изтъкнат византийски пълководец Григорий Бакуриани.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР