Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното

...
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното
Коментари Харесай

Обстрел в Краматорск. Полша доставя изтребители на Украйна следващия месец

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие. 

Най-малко един човек е погубен и трима души са ранени при обстрела на Краматорск в Донецка област във вторник сутринта, сподели украинският президент Володимир Зеленски. Той заяви, че „ шест високи здания са развалени “, добавяйки: „ Злата страна продължава да се бори против цивилното население. Всеки удар, който лишава почтен живот, би трябвало да докара до законна и обективна присъда. “
Полша може да достави изтребители на Украйна в идващия месец
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки съобщи, че страната му може да достави на Украйна изтребители МИГ през идващите от четири до шест седмици. Ангажиментът на Варшава към Киев беше значим за убеждаването на европейските съдружници да дарят тежки оръжия на Украйна, в това число танкове.
Русия чака нахлуване в Запорожка област
Установеният от Русия „ губернатор “ на окупираната Запорожка област сподели, че позицията на фронтовата линия в района е „ постоянна “, само че че съветските сили укрепват позициите си в региона в очакване на нахлуване.

Говорейки пред съветската държавна осведомителна организация ТАСС, Евгений Балицки сподели: „ Сега всички военни интервенции са съсредоточени в региона на Въгледар и Бахмут. Засега в нашата посока е умерено “.
Украйна твърди, че е умъртвила 700 съветски бойци за 24 часа
Министерството на защитата на Украйна твърди в последната си актуализация, че през последните 24 часа неговите сили са умъртвили над 700 съветски бойци. Той също по този начин сподели, че е унищожил 10 танка, 15 бойни бронирани машини, 16 артилерийски единици и 11 дрона. Твърденията не са без значение тествани.
Англия: Русия страда от липса на муниции
Недостигът на съветски артилерийски муниции „ евентуално се е влошил до степен, в която доста военни елементи на фронта изпитват ограничаване на снарядите “, съобщи Министерството на защитата на Обединеното кралство в последната си разследваща информация.

„ Това съвсем несъмнено е основната причина, заради която никоя съветска групировка в последно време не съумява да генерира оперативно значими настъпателни дейности “, прибавя той.
Москва не признава юрисдикцията на Международния углавен съд
Москва съобщи, че не признава юрисдикцията на Международния углавен съд в Хага, откакто се появиха известия, че се чака съдът да изиска първите заповеди за арест против съветски лица поради войната в Украйна. Съобщава се, че прокурорът на Международния углавен съд (МНС) публично ще стартира две каузи за военни закононарушения и ще издаде заповеди за арест на няколко руснаци, считани за виновни за всеобщото похищение на украински деца и нападението против украинската гражданска инфраструктура.
Специален арбитражен съд против Русия
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че 32 страни са се включили към обединението, подкрепяща основаването на специфичен арбитражен съд против Русия поради експанзията против Украйна.

Украйна, Европейски Съюз и Холандия обществено поддържаха концепцията за специфичен арбитражен съд. Русия отхвърли обвиняванията във военни закононарушения, в това число и умишлени набези против украински цивилни..
Литва разгласи „ Вагнер “ за терористична организация
Парламентът на Литва гласоподава единомислещо във вторник и дефинира съветската наемническа група „ Вагнер “ за „ терористична организация “, обвинявайки я в „ систематични, съществени закононарушения на експанзия “ в Украйна.

Андрий Йермак, началник на кабинета на украинското президентство, благодари на литовския парламент за решението му и прикани другите да последват този образец.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР