Обновяването на НДК продължава и след като в емблематичната сграда

...
Обновяването на НДК продължава и след като в емблематичната сграда
Коментари Харесай

Още подобрения в НДК

Обновяването на НДК продължава и откакто в емблематичната постройка към този момент се организират съвещанията от европейското председателство. Часовниците са от международно известната марка Omega, които се употребяват и по време на лятната и зимна Олимпиади. Те са и част от достоверния интериор на Двореца, сложени още през 1981 година, когато е пусната в употреба постройката. Интересно е да се означи, че са единствените електронни часовници от този тип в Източна Европа.

Двата стенни часовника в Централно предверие на НДК с марка Omega – част от достоверния интериор на постройката – са възобновени и работят още веднъж. Така публиката на многочислените концертни и културни прояви в Двореца, както и делегатите от Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще имат визия за точното време до началото на обещано събитие, концерт или театър. Това са единствените електронни часовници от този тип в Източна Европа, непокътнати до през днешния ден. Те са сложени там през 1981 година при построяването на постройката и са подарък от компанията – производител на едни от най-популярните марки часовници в света.

„ Това е част от Швейцария тук вътре в НДК. Знаем, че ръководството на времето е доста значимо и това е значима част от присъединяване на Швейцария в сполучливото Председателство на България на Съвета на Европейския съюз”, сподели Н.Пр. Денис Кнобел, дипломат на Швейцария в България.



Четири от часовниците са сложени в Зала 3, в която се организират главните съвещания на Председателството, а два от тях ще демонстрират времето в Зала 6, където е ситуиран интернационалният пресцентър на Председателството. Часовниците са настроени на брюкселско и българско време.



Часовниците от дребната Omega са част от достоверната часовникова система на НДК, която включва 120 машини в цялата постройка. Много от нефункциониращите часовници бяха сменени с нови по време на ремонтните действия. Те са с вградена GPS система и се сверяват по Гринуич. Част от механичните регистрират с изключение на точното време, също и дата, както и ден от седмицата. Всички те се ръководят от така наречен часовници-майки, които се намират в особено помещение в Двореца и са под непрекъснато наблюдаване. Любопитно е да се означи, че НДК има щатна служба „ часовникар”.







Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР