Обновяване на Клептуза и парковото пространство около карстовия извор и

...
Обновяване на Клептуза и парковото пространство около карстовия извор и
Коментари Харесай

Обновяване, но без кич искат велинградчани за Клептуза

Обновяване на Клептуза и парковото пространство към карстовия извор и двете езера, само че без кич. Около това мнение се сплотиха участниците в публичното разискване по тематиката, проведено от Община Велинград.

Макар то да беше несъмнено в работен ден и много неловко за множеството трудещи се време – във вторник от 13,00 часа на обяд, предстоящо мина при мощен интерес и с разгорещени диспути. И това е разбираемо – естествената даденост, считана за една от визитките на града, тъне в съсипия към този момент няколко мандата макар наличието си в съвсем всички предизборни стратегии. През годините обратно са дискутирани разнообразни хрумвания, в това число положителни оферти от надарени архитекти, само че действително нито едно не е осъществено.

Време е да създадем всичко допустимо нещата да се трансформират, сподели пред аудиторията кметът Костадин Коев, като не пропусна да благодари за множеството отзиви, в това число в обществените мрежи. От думите му стана ясно, че за задачата може да се употребява еврофинансиране, само че единствено за облагородяване на парковата среда и зоните за отдих. И даде да се разбере, че общината предлага поредност от усъвършенствания, само че търси мнението на жителите и е подготвена да се съобрази с него.

Писмено и по открития ред бяха импортирани единствено две мнения – на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и „ Бъдеще за Велинград “.

Според идейния план, показан от основния проектант Тодор Енев, е заложено прекратяване на търговията в парка. Има обаче и предложение за отделяне на зона за комерсиална активност. Акцент е и извеждане на втора сцена – забележима отвред – за културните празници в града. Всички хрумвания са съгласувани с Регионална инспекция за опазване на околната среда, защото Клептуза е предпазена зона, както и с Басейновата дирекция, тъй като на мястото има вододайна зона, увери арх. Енев.

Местни общественици изрично се възпротивиха на предлагането да се прави „ копи-пейст на дубайски фонтани “ в естествения обект. Граждани дефинират това като неприемливо в предпазена зона, още повече – в емблемата на Велинград. Акцентът в нея би трябвало да е върху неповторимия карстов извор.

Преобладаващо бе мнението да се резервира остарелият двуетажен ресторант до езерото. На това мнение беше и арх. Георги Сарамбелиев, който изясни, че постройката е една от емблемите на Клептуза. Спор се развихри към различен ресторант, за който се разбра, че тече правосъдно дело и от изхода му зависи бъдещето на заведението. Предприемачи настояха, че е обикновено да има търговия, съобразена с условията на закона, както и с естетическите правила – примерно в обособена зона с идентични дървени къщички, снабдени с ток и вода.

Събраните отзиви и хрумвания ще бъдат разисквани на съвещания на комисиите в Общинския съвет, който най-после ще би трябвало да гласоподава и утвърди крайното решение за естествения парк.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР