Обновеният Етнографски музей в Бургас отвори врати днес с официална

...
Обновеният Етнографски музей в Бургас отвори врати днес с официална
Коментари Харесай

Обновеният Етнографски музей разкрива наследството на Бургас

Обновеният Етнографски музей в Бургас отвори порти през днешния ден с публична гала в наличието на кмета Димитър Николов, зам.-кмета Дияна Саватева, ръководителя на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова и голям брой представители на културния и светския хайлайф. Събитието, израз на почитание към традициите, съхраняването на духовността и културата- неподвластни на рецесиите, се трансформира в същински празник. А времето не бе определено инцидентно и съответства с отбелязването на 150-тата годишнина от основаването на културната институция. Днес, гостите имаха опция да видят обновената експозиция, реновираните ателиета за реституция, фондохранилищата, етно кухня, кафене, открита сцена, две реставрационните ателиета.

„ Тази постройка е била доста неща преди да стане музей, в това число хотел и детска градина. През 1980 година тук отваря музей Етнографският музей на Бургас. Оттогава е нямало възобновяване, имало е минимални поправки. Наша фантазия беше това да се случи. Започнахме през 2017 година с проектирането на постройка, продължихме, преминахме през ковида, през нарастването на цените на всички строителни материали и все пак се случи. Благодаря на екипа на РИМ-Бургас, на проектантите, на изпълнителите, на Община Бургас, която завоюва и осъществя този план. Най-вече желая да благодаря за осъществявания ангажимент “, сподели шефът на РИМ-Бургас доктор по история Милен Николов.

Всичко до последния подробност е премислено, съхранено е с обръщение. Благодаря на всички които помогнаха да се възвърне етнографското самочувствие на нашия град, съобщи кметът Димитър Николов. И се обърна към шефовете на бургаските детски градини и учебни заведения: Доведете тук децата на Бургас, да видят с богатите културни и етнографски обичаи на нашия район, спомените на бежанците. Това би трябвало да се цени, тъй като без минало, ние не можем да приказваме за настояще и бъдеще.

Дейностите по обновяването на Етнографския музей се осъществиха с финансовата поддръжка на Оперативна програма „ Региони в напредък 2014-2020 “ и Фонд за градско развитиe.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР