Обновената Шенгенска информационна система (SIS) започна да работи от днес,

...
Обновената Шенгенска информационна система (SIS) започна да работи от днес,
Коментари Харесай

ЕК: Обновената Шенгенска информационна система вече работи

Обновената Шенгенска осведомителна система (SIS) стартира да работи от през днешния ден, оповестиха международните организации, като се базират на изказване на Европейската комисия.

Европейската база данни за търсени или изчезнали лица, както и за незаконни имигранти, е разширена в осъвременена версия, с цел да могат да се подават повече сигнали.

" Днес обновената Шенгенска осведомителна система стартира да работи. Това е най-широката система за граничен надзор и продан на информация в Европа. Тя включва информация за търсени или изчезнали лица, за жители на трети страни, които нямат правно съображение да се намират на територията на Европейски Съюз, както и за открадната или изчезнала благосъстоятелност (оръжия, транспортни средства, документи за самоличност). Тя е основа на най-усъвършенстваната в света система за граничен надзор, която построяваме ", заяви Европейската комисия.

Създадена през 1995 година, системата разрешава продан на информация сред националните органи на страните от Шенгенското пространство, отговарящи за сигурността и имиграцията в зоната на свободно придвижване, където е отстранен контролът по вътрешните граници, напомня Агенция Франс Прес.

Освен фотоси и пръстови отпечатъци, Шенгенската осведомителна система към този момент съдържа " нови типове биометрични детайли ", като да вземем за пример следи, открити на местопрестъпления, и ДНК данни, само че единствено по отношение на изчезнали лица, се споделя в изказването на Европейска комисия.

В допълнение към сигналите за изчезнали лица националните органи (полиция, митнически чиновници, гранична защита и др.) могат да вкарват и данни за избрани категории уязвими лица, като да вземем за пример деца, за които съществува риск да бъдат отвлечени, или евентуални жертви на трафик на хора.

За да се борят с незаконната имиграция, страните от Шенгенското пространство към този момент са задължени да подават сигнал посредством Шенгенската осведомителна система, когато вземат решение за връщане на жител на трета страна, който няма законно право да остане в Европейски Съюз, с цел да могат да ревизират дали лицето фактически е напуснало територията на съюза.

Новата обновена версия на Шенгенската осведомителна система действа в 30 европейски страни (26 страни членки на Европейски Съюз, както и страните, асоциирани към Шенгенското пространство - Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн).

Присъединяването на Кипър към Шенгенската осведомителна система е планувано за лятото на 2023 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР