Обнадеждаващ сигнал от СЗО: в организацията предполагат, че в Европа

...
Обнадеждаващ сигнал от СЗО: в организацията предполагат, че в Европа
Коментари Харесай

Край на пандемията след Омикрон?

Обнадеждаващ сигнал от СЗО: в организацията допускат, че в Европа пандемията върви към своя край.

Пандемията ще се трансформира в ендемия?

Две години след началото на пандемията Европа е в плен на преобладаващия сега вид на ковид Омикрон. И все пак все по-често се приказва за вероятен неотдавнашен завършек на пандемията: специалисти допускат, че коронавирусът може да се трансформира в ендемична зараза, която, сходно на грипа, да визира постоянно избрани райони или избрани елементи от популацията.

" Правдоподобно е да се допуска, че в Европа пандемията върви към своя край ", съобщи Ханс Клуге, районен шеф на СЗО за Европа. Когато отшуми сегашната вълна, провокирана от разновидността Омикрон, в продължение на месеци ще има световен имунитет, добит или с помощта на имунизациите, или в следствие от преболедуване, сподели още Клуге и изясни, че с приближаването на пролетта и лятото роля ще изиграе и стоплянето на времето. " Затова можем да се надяваме на релативно умерено време, преди COVID-19 да се завърне към края на годината ", добави Клуге, само че акцентира, коронавирусът няма да се завърне безусловно като пандемия.

" Този вирус към този момент нееднократно съумя да ни изненада "

Според преценките на СЗО до март 60% от европейците може да се заразят с Омикрон. За този вид на ковид се знае, че е мощно инфектиран, само че най-малко съгласно досегашните наблюдения провокира по предписание по-леко протичане на заболяването спрямо предходни разновидности на вируса. Въпреки тези обнадеждаващи сигнали Ханс Клуге прикани към нерешителност - поради вероятността от нови рискови разновидности. " SARS-CoV-2 към този момент съумя да ни изненада не един и два пъти. Затова би трябвало да бъдем доста деликатни ", съобщи специалистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР