Обмяната на дигиталните пари в реални се извършва от подставени

...
Обмяната на дигиталните пари в реални се извършва от подставени
Коментари Харесай

Европол: Около 5 млрд. долара са "изпрани" чрез криптовалути

Обмяната на цифровите пари в действителни се прави от подставени лица и на дребни елементи

Още по тематиката
Криптовалутите - новият Клондайк

Все повече хора в България копаят и търгуват с Bitcoin, Ethereum и други
9 фев 2018
Дълбоко в мините за ток

България е атрактивна за майнинг, тъй като цените на тока са ниски
9 фев 2018
Bitcoin Cash се показва най-добре от водещите криптовалути
9 фев 2018
Аризона може да разреши заплащане на налози с криптовалути

Законопроектът обаче има и съперници
8 фев 2018 Докато се водят полемики за бъдещето на така наречен криптовалути, а цената им галопира нагоре-надолу, незаконният свят е съумял да легализира посредством тях сред 4.1 милиарда и 5.5 милиарда $. При това единствено в Европа. Това съобщи шефът на Европол Роб Уейнрайт пред BBC. Изчисленията на специалистите сочат, че към 3-4% от всички противозаконни обороти в Европа са минали през разнообразни цифрови валути. Според Уейнрайт през последните месеци обаче този % пораства бързо.

Имало мощно изразена наклонност парите, генерирани от продажба на опиати в цяла Европа, да се обръщат в Bitcoin. В тази връзка шефът на Европол прикани криптоиндустрията да спомага на управляващите в битката с престъпността, като предприеме съответните виновни дейности и сътрудничи при следствие на закононарушения.

Една от главните аргументи нарушителите да прибягват към сходни активи е анонимността и неналичието на регулации. " Полицията не може да следи тези покупко-продажби ", акцентира Уейнрайт. Дори в случай че сходни прехвърляния бъдат разпознати като незаконни, на процедура няма метод да се замразят или конфискуват съответните цифрови пари, защото те не се съхраняват в банкова сметка или трезор, а в цифров портфейл, който е наличен единствено посредством неповторимия частен ключ (код).

Друг проблем, разпознат от Европол, е опцията парите с престъпен генезис да се разпилян в голям брой такива цифрови портфейли, като се употребяват десетки и даже стотици разнообразни цифрови валути. След това ключовете за достъп до тези портфейли се дават на подставени лица, които обръщат съответните криптовалути в действителни пари. " В такива случаи е доста мъчно за полицията да откри кой тъкмо осребрява сумите ", споделя Уейнрайт.

На процедура протоколът на Bitcoin не е изцяло неизвестен и би могло да се реализира следствие въз основата на обществените записи в така наречен блокова верига (блокчейн). В същото време обаче други валути, като Monero да вземем за пример, са доста по-трудни за следене.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР