Обмислят се промени в изпитния формат на матурите и Националното

...
Обмислят се промени в изпитния формат на матурите и Националното
Коментари Харесай

Министърът на образованието:Ще има промяна в матурите заради ниските резултати

Обмислят се промени в изпитния формат на матурите и Националното външно оценяване поради ниските резултати. Това съобщи министърът на обучение Галин Цоков, който участва на лего фестивала в Пловдив.

Прецизирани ще бъдат дилемите с отворен отговор в изпитните разновидности през идната образователна година. Кардинални промени няма да има, така срокът до 15 септември е къс, изясни просветителният министър Галин Цоков.

" Ще се консултираме със експерти в региона на тестологията, с цел да може дилемите да бъдат още по-обективни като опция за оценка. Другият път на смяна е опцията за една по-голяма практическа ориентировка към сериозно мислене при изпита за външно оценяване. Специално внимание ще се обърне на това при изпита след 7 клас. Ще се опитаме през идната година в някои учебни заведения да изпробваме едни по-интегрални и ориентирани към практиката проби " - заяви Цоков.

Работи се и по методика за обвързването на учителските заплaти и спомагателните хонорари с резултатите от изпитите. За задачата се създава разпоредба за качеството на образованието, добави просветителният министър Галин Цоков. Той посочи, че от години у нас не работи стандарт за равнището на образованието.

Промените в системата ще бъдат направени, откакто завърши почналият разбор на аргументите за резултатите от матурите и външното оценяване. Инспекторатът на просветителното министерство към този момент е почнал инспекции в учебните заведения с най-слаби резултати.

Информацията е на БНР

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР