Обмислят проект за авиолиния Скопие-София-Сараево“Трябва да отидем пред ЕС с

...
Обмислят проект за авиолиния Скопие-София-Сараево“Трябва да отидем пред ЕС с
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов в Сараево: Европа няма да ни реши проблемите

Обмислят план за авиолиния Скопие-София-Сараево


“Трябва да отидем пред Европейски Съюз с решени проблеми. Не можем да кажем, че това с Косово е проблем… Ще ни кажат – като си решите проблемите, елате. Трябва да ги решим, без значение от политическите взаимни отстъпки, които би трябвало да създадат елитите. Видяхме какво носят войните. 150-160 милиарда евро са вредите от войната в Сараево. Войните разрушават. Ние желаеме да градим. Трябва да сме другари. В Европа е доста значимо да се обърнеш към някого с “приятелю ”, това съобщи в Сараево министър председателят Бойко Борисов, който бе на публична аудиенция там. Това е първо посещаване на български министър-председател в Босна и Херцеговина. Според Борисов не трябва да чакаме, че Европа ще реши проблемите на Балканските страни. “На 17 май, на срещата на всички водачи, би трябвало да отидем с решени проблеми. Какво има да разделяме? Сърбия са наши другари, Русия са наши другари ”, добави Борисов.

По време на пленарното съвещание на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина той акцентира, че следва тежък развой. “Виждам вашата упоритост. Ние също минахме сложни години. Сега имаме вяра, че няма по-добър път от Европейски Съюз. Сложно място са Балканите, доста пресни рани има. Страховете на всички се усещат във въздуха. Присъствах на срещата на Берлинския развой и за първи път съм лек оптимист. Канцлерът Меркел, Могерини – те са наясно, че Балканите би трябвало да са в Европейски Съюз. Но би трябвало всичките шест страни да сте еднообразно уверени. На Балканите все се вършим на доста велики, но нямаме пътища и желаеме пари. Трябва работа, работа ”, сподели Бойко Борисов.

“Очакваме по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз най-сетне да получим статут на претендент ”, акцентира Денис Звиздич след срещата си с Бойко Борисов. Той разгласи, че се работи по концепцията за разкриване на авиолиния Скопие-София-Сараево.

“При нас са едни същински другари, които посрещаме с открити сърца. Продължаваме да работим дружно по планове, които са значими за Западните Балкани. “Не бива да сме прекомерни оптимисти ”, обърна се Борисов към сътрудника си. Той напомни, че на Балканите има чудесна природа и големи запаси, които ни дават огромни шансове.

“Всичко зависи от политическия хайлайф на Балканите. Никой не може да ни помогне, в случай че не схванем, че всяко връщане към предишното е пагубно. Западните Балкани не могат без Сърбия, не могат без Македония, само че не могат и без Босна и Херцеговина. Между всички тези страни има нещо, което е като камъче в обувките. Вие би трябвало да решите проблемите между тях. Трябва да се покажем пред Европа като умни, рационални. ”, безапелационен бе Борисов.

Премиерът напомни на Ердоган, че има история и преди 13-14 в.


Турция има интерес от положителни връзки с Европа

 Турски военни бяха част от контингента в базата на НАТО в Бутмир, които посрещнеха премиера Бойко Борисов. Турски военни бяха част от контингента в базата на НАТО в Бутмир, които посрещнаха премиера Бойко Борисов.
“Турция има интерес от положителни връзки с Европа. ” Така отговори в Сараево министър председателят Бойко Борисов на въпрос за изявление на турския президент Реджеп Ердоган.

Преди седмица Ердоган напомни заръката на някогашния босненски президент Алия Изетбегович, която той му е предал преди гибелта си. Ердоган описа по какъв начин ден преди гибелта на Изетбегович през октомври 2003 година той го е посетил в болничното заведение. “Тогава той ми сподели: “Реджеп, вие сте потомци на султан Фатих. Тези земи са ви оставени от него в завещание и по тази причина би трябвало да се грижите за тях ”. Е, по какъв начин ние през днешния ден да изоставим Мостар? Да се откажем от река Дрина? Как да се откажем от джамията на султан Фатих? Разбира се, че ние в никакъв случай няма да създадем това. Няма да се откажем от тях. Тези монументи са короната на нашата цивилизация. Тя ги е построила като доказателство за съществуването си. От 15 век до през днешния ден ”, сподели Ердоган по време на форума на Международния цивилизационен съвет, който се организира в Истанбул.

Борисов акцентира, че в случай че разясняваме сходни изявления, ще бъде основана добра среда за националисти и екстремисти. “Нашият отговор е различен – това не е европейски метод за другарство с страните. Няма нищо по-изгодно за Турция от другарство с Европа ”, сподели министър председателят.

“Историята е такава, само че има история и преди 13-14 в. И някои са ходили до Цариград. Ако си спомним за цар Симеон, всичко отива по дяволите… ”, сподели още Борисов.

“Но това е история. Сега ние желаеме народите да живеят в мир и да има богатство ”, сподели още той.

В Сараево разчитат на европредседателството ни


Звиздич изиска пакетиране на Балканските страни за участие в Европейски Съюз

 Председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич съобщи, че 78 % от хората в Босна и Херцеговина желаят да са в Европа. Председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич съобщи, че 78 % от хората в Босна и Херцеговина желаят да са в Европа.
Председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич благодари на страната ни по тази причина, че първа е признала страната им.

Звиздич съобщи, че Босна и Херцеговина са в доста положителни връзки със съседите си и постоянно се срещат с управленията на шестте страни от Западните Балкани. “Миналото е минало, гледаме в бъдещето ”, сподели министър председателят на Босна и Херцеговина. Той призна, че има проблем с Косово и че Босна няма да го признае, само че ще работи за задълбочаване на комерсиалните връзки.

“Босна и Херцеговина принадлежат към Европа, ние сме европейски хора и желаеме да сме част от Европа. Тук сме толерантни, одобряваме се каквито сме. Не одобряваме в бъдещото разширение да се причисляват избрани страни, желаеме Балканите да влязат в Европейски Съюз като пакет ”, съобщи Звиздич.

Той акцентира, че 78 % от хората в Босна и Херцеговина желаят да са в Европа. “Това е нашето обръщение. Всяко друго писание е неистина и клевета ”, акцентира той и не скри, че има опити на други страни да въздействат в друга посока. “Очакваме помощ от вас с вашето европредседателство ”, обърна се към Борисов Звиздич. На няколко пъти по време на пленарното съвещание той насочи това обръщение към нашия министър председател. “Много хора приказват от името на Босна и Херцеговина и заблуждават Европейски Съюз, вие господин Борисов, разкажете на европейските сътрудници истината ”, прикани Звиздич.

Сътрудничество


Споразумение облекчава българските водачи


Намаляват се рестриктивните мерки по маршрутите

 Ивайло Московски и министърът на превоза на Босна и Херцеговина Исмир Юско подписаха съглашение в региона на автомобилните транспорти. Ивайло Московски и министърът на превоза на Босна и Херцеговина Исмир Юско подписаха съглашение в региона на автомобилните транспорти.
Насърчава се съдействието сред България и Босна и Херцеговина в региона на автомобилните транспорти. Това стана допустимо след подписаното в Сараево Споразумение за изменение на Спогодбата сред двете страни за интернационалните автомобилни транспорти на пасажери и товари. Документът беше парафиран от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски и министъра на известията и превоза на Босна и Херцеговина Исмир Юско.

Споразумението ще понижи рестриктивните мерки по маршрутите на българските камиони и ще докара до общото понижаване на експлоатационните разноски. Ще се усилят и опциите за коопериране сред превозвачите.

Покана


Сараево с фестивал за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз


Наши гвардейци откриват проявата

 В базата на НАТО Бутмир Красимир Каракачанов беседва с командира на Щаба на НАТО в Сараево Робърт Хюстън. В базата на НАТО Бутмир Красимир Каракачанов беседва с командира на Щаба на НАТО в Сараево Робърт Хюстън.
Военният министър Красимир Каракачанов получи публична покана от министъра на защитата на Босна и Херцеговина Марина Пендеш да бъде почетен посетител на фестивала “Сараевска зима ”. Той се открива на 7 февруари в Сараевския национален спектакъл.

Фестивалът ще е публично събитие във връзка българското европредседателство.

Той ще бъде открит от български гвардейски оркестър.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР