Обмисляме търговците да получават отстъпка за горивото, ако доставят стоки

...
Обмисляме търговците да получават отстъпка за горивото, ако доставят стоки
Коментари Харесай

Идват нови отстъпки за горивата!

Обмисляме търговците да получават отстъпка за горивото, в случай че доставят артикули до магазини в ниско обитаеми региони. Тази мярка обаче ще има обществен, а не всеобщ аспект. Това заяви в " Събуди се " министърът на стопанската система Никола Стоянов. 

" Не бих могъл да си разреша да посоча някой с пръст и да кажа " казусът е единствено тук ". Най-вероятно казусът е на всички места по веригата и съвкупността от тези проблеми от другите звена по веригата води до едно голословно повишаване. Така в той разяснява осъществените през миналите седмици инспекции за спекулативни цени в комерсиалната мрежа.

Той изясни и методът, по който ще работи уеб сайтът на служебното държавно управление, на който ще бъдат сравнявани цените на съществени хранителни артикули в страната. " На началната му страница има икони на 30 продукта, както и на четири първични материали. Това са артикули от дребната пазарска кошница. Има няколко филтъра, по които можем да забележим цената – за цялата страна, по области или в други европейски страни ".

По думите му този уебсайт дава една доста добра осведоменост за потребителите. " За пръв път той сплотява информация от разнообразни институции. Това беше и задачата, защото сходен инструмент е липсвал. Трябвало е от доста години да има една обща осведомителна система във връзка с храните в България и това е началото в нейното създаване ", акцентира министърът. И добави: " Не чакаме посредством уеб страницата да понижим цените. През него можем да следим процесите и трендовете. Те са по-важно – дали, в случай че на уеб страницата цената на едро пада, само че на дребно продължава да се качва – виждаме, че има проблем по веригата. На уеб страницата има и директна връзка към КЗП и БАБХ, към които могат да се подават сигнали ".

Николов разяснява и концепцията за таван на надценката. " За това би трябвало смяна в закона. Предполагам, че към Великден ще се събере Народното събрание. в действителност разгадавам, че това ще е в дневния ред на депутатите и това ще е първото нещо, с което ще се заемат. В началото имахме концепция това да стане посредством Наредба, само че специалисти ни посъветваха, че това ще бъде законово " на ръба ". Затова взехме решение да минем по сигурния и верния метод, а точно – през закон ".

Той изясни, че концепцията е таван на надценката да има за един до два продукта от продуктова група. " Това ще изкриви в минимална степен пазара. Този таван ще важи за търговци, които са от избран предел нагоре и няма да засегне дребните магазини ".

По отношение на обезщетенията за горивата, министърът уточни, че се работи по няколко нови ограничения. " Мислим една от тях да е съчетана с ограниченията във връзка с храните – да се финансира част от логистиката към ниско обитаеми региони, които са останали без магазини.  Идеята е тези ограничения да са обществени предвид на тези цени на горивата. Не мислим за сходна всеобща мярка като 25-те стотинки. Сега вероятно търговците ще получават отстъпка за горива, в случай че доставят артикули в ниско обитаеми места ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР