Обмисляме към програмата "Училищен плод и мляко" да се добави

...
Обмисляме към програмата "Училищен плод и мляко" да се добави
Коментари Харесай

Обмисля се към програмата Училищен плод и мляко да се добави и български пчелен мед

Обмисляме към програмата "Училищен плод и мляко " да се добави и български пчелен мед. Това съобщи в Плевен заместник-министърът на земеделието Янко Иванов, който откри интернационалното ревю "Пчеларство 2020 ".

"Мислим за разфасовките и за доставките, с цел да се включи в менюто на нашите деца български мед ", акцентира заместник-министърът. Според него има късмет това да стане скоро, в случай че има предпочитание от страна на обществото, след което министерството ще предложи законовата форма за реализация на концепцията.

"На мен ми се коства, че е напълно естествено и обикновено да дадем на децата да се хранят с естествен артикул като пчелния мед, в случай че получим поддръжка по тази причина ", акцентира Иванов.

Пчелари от Балчик се оплакаха от ниската цена на меда

Заместник-министърът съобщи още, че министерството отдава огромно значение на пчеларството, освен тъй като създава мед и пчелни артикули, само че и за това, че пчелите са значим опрашител. Той означи, че се обмислят благоприятни условия за стимулиране на хората, които засаждат медоносна растителност. "Министерството вкарва стратегии за мониторинг, по отношение на повишение контрола при потребление на препарати в растениевъдството, с цел да се преодолеят злоупотребите, сподели Иванов.

По думите му нова акредитирана лаборатория ще дава качествени проби в съда при случаи на отравяне на пчели и по този начин няма да "падат " санкциите, наложени на нарушителите.

Бюджетът по Националната стратегия по пчеларство за 2020 година е в размер на 6.4 млн. лева съобщи също заместник-министърът на земеделието, храните и горите доцент доктор Янко Иванов при формалното разкриване на 18-тото Международно ревю "Пчеларство - 2020 ". Той добави, че размерът на средствата, които ще получат пчеларите тази година, е с 35% повече спрямо предходната година.

Пчелари засадиха медоносни фиданки във Видинското

Приемът по ограниченията ще започва в края на месец февруари. Заместник-министър Иванов акцентира, че Министерство на земеделието, храните и горите отдава огромно значение на пчеларството. "Не инцидентно единствено то има независима стратегия в бранш "Животновъдство ", сподели още той.

По думите му, инициирани са редица начинания взаимно със сдруженията и съюзите на пчеларите в България.

"Създадохме Консултативен съвет по Пчеларство, на който взаимно взема решение проблемите в бранша ", посочи заместник-министърът на земеделието, храните и горите.

По отношение на отравянето на пчелните фамилии, доцент Иванов уточни, че този проблем е най-осезаем напролет, когато стартира селскостопанската активност. "По този мотив въведохме общоприета оперативна процедура за взимане на проби. Също по този начин създадохме и лаборатория, като сега се акредитират методите. Целта е при започване на земеделския сезон да можем да отговорим уместно на сектора и нарушителите да бъдат изпратени на съд ", акцентира той.

Цените на българския мед са блъснали дъното

Заместник-министър Иванов заяви още, че се предизвикват и образования на пчеларите в страната по отношение на новостите в бранша. В ревюто тази година вземат участие над 135 компании, както и представители на 20 страни.

Форумът на пчеларите е проведен от Областния пчеларски съюз в Плевен в партньорство с Министерството на земеделието и храните и регионалната администрация в града. На него пчеларите от страната и Балканите могат да се снабдят с всичко належащо за произвеждане на мед и пчелни артикули.Изложението ще продължи до 9 февруари в това число.

Защо тазгодишната продукция на пчеларите залежава в складовете?

Изложението в Плевен ще продължи и в събота и неделя. Очаква се да притегли над 10 хиляди посетители от страната и чужбина, с цел да се снабдят с първокласен мед, пчелни артикули и всичко належащо за пчеларството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР