Обмисля се включването на варицелата и скарлатината в списъка на

...
Обмисля се включването на варицелата и скарлатината в списъка на
Коментари Харесай

Масова ваксинация срещу варицела и скарлатина – евентуално след 2020 г.


Обмисля се включването на варицелата и скарлатината в листата на болесттите, против които у нас се ползват ваксини. Това заяви в изявление за „ Фокус” основният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

„ Доста страни в Европа – над 17, към този момент го вършат от години, а Съединени американски щати от близо 20 години и резултатът е доста добър”, уточни той. Пои думите му следва да се разиска дали имунизацията ще е наложителна или целесъобразна, само че също така няма да стартира скоро: „ Възможностите за доставка на такива ваксини демонстрират, че няма да можем да намерим количества на международния пазар преди 2020 г.”.

Д-р Кунчев уточни, че има наклонност на растяща заболеваемост от варицела и скарлатина. По думите му от началото на годината до момента има регистрирани 9536 случая на болни от варицела – с близо 1700 повече от предходната година. 1369 души са се разболели от скарлатина, с близо повече в съпоставяне със същия интервал на 2017 година

От какво боледуваме

България излезе от грипната зараза, само че температурните промени основават условия за циркулацията на респираторните вируси, акцентира доктор Кунчев. Според него сега сме в преходния интервал сред типичните зимни инфекции и идните пролетни и летни.

„ Още от края на февруари почналият спад на заболеваемостта продължи. В момента минахме даже през една вълна на леко задържане и една-две седмици на леко повишаване, единствено че на случаите на респираторни болести, а не на грип “, изясни той.

По думите му най-вече са коронавирусите, само че също и някои други – респираторно-синцитиален и така нататък

Главният здравен контрольор предизвести, че поради преваляванията евентуално ще има по-сериозно разпространяване на болести посредством кърлежи и комари.

„ Многото превалявания сътвориха на доста места разливи, водоеми, които със стоплянето на времето ще станат идеалната среда за развиване на биотопи на комари и в случай че не се обработват, ще се усили броят им. Същото важи ненапълно и за гризачите, които са преносители на някои заболявания “, разяснява доктор Кунчев и посочи, че началото на летния сезон е присъщ за развиване на болести като марсилска тресчица и лаймска болест.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР