Обмисля се страната ни, Румъния, Словакия и Унгария да транзитира

...
Обмисля се страната ни, Румъния, Словакия и Унгария да транзитира
Коментари Харесай

Големи родни предприятия да получават газ директно от Азербайджан обсъдиха Радев и Алиев


Обмисля се страната ни, Румъния, Словакия и Унгария да транзитира спомагателните количества газ, уговорени от Азербайджан

България, дружно с Румъния, Словакия и Унгария оферират на Азербайджан да транзитират спомагателните количества газ, които бяха контрактувани сред страната и Европейска комисия през юли.

„ Вместо да чакаме дълго време и да се влагат обилни средства в разширение, да можем да пренасяме незабавно ”, изясни президентът Румен Радев по време на формалното посещаване на президента на Азербайджан Илхам Алиев у нас. Така по думите му газът ще доближава доста по-бързо и на ниска цена до Централна и Южна Европа. Тази концепция следва да бъде разисквана и с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която ще бъде в София за откриването на газовата връзка в събота.

„ В изискванията на понижени доставки, на рецесия с доставките на газ търсим нови благоприятни условия, новаторски решения. Обсъдихме опцията нашите огромни потребители на газ в региона на произвеждане на полиметри, тор, стъкло – същите, които създава и Азербайджан - тези наши огромни потребители да получават непосредствено газ, а след това дружно да излизат на европейските пазари и се пести от превоза ”, сподели президентът. По думите му това ще облекчи „ Булгаргаз ”, само че това ще се разиска.

„ Интерконекторът затвърждава нашето стратегическо партньорство ”, съобщи Румен Радев и акцентира, че редица други тематики са били в обсега на диалозите с Алиев - осведомителни технологии и роботика, изкуствен интелект, производството на зелен водород, съставни елементи за автомобилната индустрия.

От своя страна азербайджанският президент удостовери, че се разискват спомагателни количества и размери.

„ Ще удвоим производството и износа към Европа, имаме ресурсите и благоприятни условия за доставки посредством нашата мрежа. Обмисляме да отворим офис на компанията " Сокар ". Поздравих Радев за утрешното събитие, което ни следва – откриването на интерконектора. Това е от историческо значение “, сподели Алиев. 

Утре той ще взе участие в церемонията по въвеждане в употреба на българо-гръцката газова връзка. По нея България към този момент ще може за получава цялото контрактувано количество газ от Азербайджан, само че и газ от други източници. В София ще бъде и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР